Copiii bolnavi de cancer nu au acces la medicamentele care alină durerea!

Copiii bolnavi de cancer nu au acces la medicamentele care alină durerea!

-
//
31.07.2017

Copiii din Moldova, cu cancer în faze terminale, sunt tratați cu morfină pentru adulți. Țara nu le asigură acestora formele de opioide corespunzătoare vârstei, astfel că doctorii sunt nevoiți să le administreze copiilor morfină pentru adulți, sub formă de pastile sau injecții, acestea fiind mai greu de suportat de către copii, raportează e-sanatate.md.

Copiii bolnavi de cancer nu au acces la medicamentele care alină durerea!

Specialiștii afirmă că ar fi nevoie de preparate sub formă de soluții apoase sau suspensii orale, forme mult mai comode de utilizat pentru copii. Acestea au ajuns în țară doar datorită ajutoarelor umanitare sau pacienții le-au cumpărat de peste hotare.

Deși autoritățile în repetate rânduri au fost sesizate despre lipsa acestor forme de opioide, carul nu s-a mișcat din loc nici până astăzi.

Specialiștii susțin că procedura de import a acestor forme de opioide este la fel ca și pentru celelalte medicamente. Ele trebuie să fie înregistrate în țară și în catalogul de prețuri. Cererea lor este determinată de o serie de factori și printre primii factori determinați este ca aceste medicamente trebuie să fie incluse în protocoale naționale, lista medicamentelor esențiale.

În acest moment, în cele două secții de pediatrie ale Institutului Oncologic sunt internați aproximativ 100 de copii cu diverse forme de cancer. Morfina este un puternic analgezic opioid care se folosește pentru calmarea durerilor la bolnavii cu cancer în faze terminale.

Sursa: unica.md