mamaplus

Cazul șocant de la Edineț: Mama credea că va avea două fete gemene

-
//
18.01.2024

Fetița cu două capete, născută duminică, 14 ianuarie, la maternitatea din Edineț a fost înmormântată acum două zile. Copila s-a născut cu o anomalie gravă, incompatibilă cu viața. În medicină, fenomenul în care doi bebeluși sunt alăturați aceluiași trunchi se numește parapagus dicefalic și în majoritatea cazurilor bebelușul se naște mort.

mamaplus

La moment, femeia este internată în Centrul Perinatal din Edineț pentru a se reface după operația cezariană, transmite tvn.md.

VITALIE FLOCEA, Șeful centrului Perinatal Edineț: „Corespunde perioadei post operatorii, pacienta se simte bine, deci este a doua zi după operație cezariană, iată atât pot să vă spun, pacienta la moment îi spitalizată și necesită îngrijiri speciale ca după orice intervenție chirurgicală. Informații până la intervenția chirurgicală nu cunosc”.

Potrivit autorităților locale femeia mai are acasă încă două fete de 14 și 13 ani și un băiețel de un an.

ION CREANGĂ, Primarul comunei Ocnița, raionul Ocnița: „Familie normală, o femeie care mai are trei copii. Oameni de la sat, oameni de la țară, care muncesc. S-a văzut că femeia e însărcinată, dar cauză, motive ceva, nu s-a comunicat, am auzit despre caz fatal la urmă. Nu s-a adresat încă nimeni cu eliberarea certificatului de deces, cred că după externare după spital deja o să vie mama.”

CRISTINA MORARU, Asistentă socială în comuna Ocnița: „Este o familie social vulnerabilă, care are la întreținere trei copii minori. Chiar vineri, săptămâna trecută am întâlnit-o, am discutat, mergea împreună cu soțul la oficiul poștal, era totul bine, nu avea plângeri careva.”

Mama lăuzei afirmă că fiica ei ar fi fost la mai multe controale de rutină la Ocnița, iar medicii iar fi spus că va avea două fete gemene.

ELENA, mama lăuzei: „I-a spus că are două fete și atât, mai mult nu i-a zis nimic. De câte ori a fost ea la medic? De câte ori i-a spus să treacă de atâtea ori a fost. Da unde a fost? Aici în sat? La Ocnița. Dumneaei cum se simte? I-au scos pe burtă, cum se simte, ca după operație. Noi fetele am înmormântat, fetițele, copila. Doctorul le-a dat și noi le-am îngropat, că nu era să le arunc. Eu nu am văzut. Mi-a fost frică să mă uit”.

Medicul de familie din localitate nu a fost de găsit la locul de muncă pentru a oferit detalii despre felul în care a fost monitorizată femeia în timpul sarcinii, nici la apelurile telefonice nu a răspuns.  

Cel mai recent caz de parapagus dicefalic a avut loc în luna martie 2022 în India, unde o femeie a adus pe lume un bebeluş cu două capete, trei mâini şi două inimi.