mamaplus

Cât vor achita părinţii pentru grupele cu program prelungit

-
//
22.01.2024

Şeful Direcției Educației a Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, a venit cu precizări privind funcţionalitatea grupelor cu program prelungit în instituţiile de învăţământ din Capitală.

mamaplus

Potrivit lui Pavaloi, în cadrul grupului de lucru, format din directorii școlilor, juriști, contabili, s-a decis uniformizarea prețului pentru prestarea serviciilor grupelor de program prelungit. Mai exact, municipalitatea a elaborat o formulă pentru ca părinții să poată achita oficial pentru grupele cu program prelungit, scrie Publika.press.

Pavaloi a declarat că potrivit noului regulament elaborat, pentru trei ore de aflare a copilului în cadrul grupei, părinţii vor achita 360 lei, iar pentru șase ore - 690 lei. Totodată, pentru 6.000 de copii din familii social-vulnerabile, Primăria Capitalei va achita în continuare integral toate sumele și alimentația.

„Fiind elaborat regulamentul de prestare a serviciilor contra cost pentru grupele cu program prelungit, am ajuns la o formulă, presupune salarizarea cadrului didactic dar şi anumite cheltuieli de întreţinere, încă suntem obligaţi conform legii să punem aceste cheltuieli. Preţul, astfel, pentru trei ore de aflare a copiluilui în cadrul grupei cu program prelungit fiind de 360 lei, iar pentru șase ore - 690 lei. La fel, prin regulamentul respectiv a fost elaborat şi mecanismul de plată a părinţilor care este absolut prin contul trezorial a instituţiei nefiind legată de activitatea respectivă financiară de colectări non-formale. După modelul instituţiilor preşcolare, după modelul grădiniţileor şi achitarea bonurilor de masă, fiecărui părinte va solicita înscrierea în grupul cu program preşcolar în conformitatea cu regulamentul contra-cost, i se va elibera un bon lunar pe care îl va achita. În aceiaşi ordine de idei, am constatat şi necesitatea de a acorda anumite facilităţi familiilor social-vulnerabile, la fel cum a fost şi anterior cu achitarea a 20% pentru alimentaţia copiilor în cadrul grupului cu program prelungit, iar reişind din cifrele pe care le avem la moment, aproximativ, 600 mii de copiii vor beneficia de frecventarea gratuită atât a grupii cu program prelungit cât şi achitarea din partea primăriei muncipiului Chişinău a mesei pe care o serveşte în cadrul acestei grupe”, a declarat Pavaloi.

De asemenea, el a mai adăugat că plăţile neformale făcute anterior vor fi legalizate, iar pe alocuri vor fi şi mai mici decât au fost în trecut.

„Menţionez încă un lucru, avem cei 600.000 de copii care vor beneficia gratuit în momentul în care părintele depune dosarul în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru a beneficia de acele gratuităţi pentru grupa cu program prelungit. Eu sper că în această săptămână, vom reuşi să semnăm toate actele pentru a le da curs punerii în aplicare, şi ţinând cont de solicitările părinţilor, cu siguranţă, vom începe în mod legal activitatea în cadrul acestor grupe cu program prelungit”, a mai adăugat Pavaloi.

Pavaloi a menţionat că, anterior, grupele cu program prelungit au funcţionat în baza bugetelor instituţiilor de învăţământ.

„Abia acum trei ani de zile a fost identificat surse financiare pentru a finanţa suplimentar instituţiile de învăţământ pentru buna funcţionare a grupelor cu program prelungit, iar banii din buget erau folosiţi pentru alte necesităţi ale instituţiilor”, a spus Pavaloi.

Şeful Direcției Educație a municipiului Chișinău a precizat că în total în municipiul Chişinău, în listele copiilor din calsele primare sunt înscrişi 38.679 de elevi, iar înscrişi până la anul nou în grupele care au fost finanţate din bugetul municipal sunt circa 30.000 de elevi.

„O dată cu presiunea venită din partea Guvernului asupra bugetului municipal, Direcţia Genearală Educaţie Tineret şi Sport a abrogat ordinele de finanţare a grupelor cu program prelungit şi nicidecum sistarea activităţii acestora, fiindcă activitatea grupelor cu program prelungit este prevăzută atât în Regulamentul aprobat de MEC în 2016, dar şi de Codul Educaţiei. Or, nu puteam noi din punct de vedere tehnic să sităm activitatea acestor grupe”.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a spus că grupele cu program prelungit din școlile Capitalei vor continua să activeze.

„Acuzațiile lansate necontenit de exponenții guvernării, precum că aceste servicii au fost suspendate de Primăria Chișinău, reprezintă un fals și manipulare”, a mai adăugat Ion Ceban la ședința de azi a Primăriei Chișinău.