mamaplus

Atenție, părinți: Mai mulți copii din Moldova s-au intoxicat cu pesticide și fructe cu nitrați

-
//
18.05.2022

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că, de la începutul anului, au fost înregistrate 25 de cazuri de intoxicații cu pesticide. Majoritatea dintre ele se produc în gospodării individuale după utilizarea acestora fără echipament de protecție sau din cauza lăsării pesticidelor la îndemâna copiilor. Specialiştii spun că cel mai grav este că 13 din persoanele intoxicate sunt copii, mulți dintre ei au ajuns în stare gravă la spital.

Copiii nu trebuie până la vârsta de 18 ani să fie implicați, dar dacă şi au participat, trebuie să reținem că este o încălcare flagrantă a normelor de implicare a copiilor într-un proces de aplicare a produselor toxice, dar şi încălcarea drepturilor copiiilor, a spus Iurie Pînzaru, șef Direcție Protecția Sănătății Publice, ANSP.

Specialiştii le recomandă oamenilor să cumpere pesticide doar din locuri autorizate şi să utilizeze obligatoriu echipament de protecție.

Procurarea pesticidelor trebuie să aibă loc din magazine specializate, unde pot primi şi o consultație, noi nu recomandăm procurarea acestora din piețe şi pe marginea drumurilor. Ele adesea sunt contrafăcute, fiind reambalate, a declarat Iurie Pînzaru, șef Direcție Protecția Sănătății Publice, ANSP.

La Piața Centrală din capitală, însă, acestea sunt vândute fără consultații ample despre utilizarea corectă a acestora, cum ar fi folosirea echipamentului de protecție, felul de păstrare, dar nici nu le sunt comunicate cumpărătorilor care sunt riscurile.

ANSP susține că sezonul fructelor şi legumelor aduce nu doar intoxicații cu pesticide, ci şi cu nitrați. De la începutul anului, au fost înregistrate două astfel de cazuri la copii. Specialiştii spun că pentru a evita astfel de situații, cumpărătorii ar trebui să ceară certificatul despre nivelul de nitriți şi nitrați pe care comercianții sunt obligați să-l dețină.

O altă recomandare este decojirea fructelor şi legumelor şi păstrarea acestora în apă jumătate de oră.

Apa care a fost utilizată trebuie aruncată, nu ca la noi cum reutilizăm toată apa - dă să o dau la păsări sau animale ca să nu pierdem cantitățile de apă. Dar acest lucru nu este recomandat, apa trebuie aruncată, a declarat Iurie Pînzaru, șef Direcție Protecția Sănătății Publice, ANSP.

Acum patru ani, două surori, de patru și unsprezece ani din satul Flocoasa, raionul Cantemir, s-au stins din viață din cauza vaporilor de insecticid folosit pentru păstrarea grâului. Cerealele erau depozitate în apropiere de dormitorul copiilor.