mamaplus

Endocrinolog Stepan Șuparski: ”Dacă mama are o patologie a glandei tiroide trebuie investigat și copilul”

-
//
28.05.2021

Simptomele disfuncției glandei tiroide nu sunt specifice, iar din acest motiv este necesar să evaluăm o dată la trei ani starea acestui organ. Potrivit medicului endocrinolog Stepan Șuparski, afecțiunile glandei tiroide au o probabilitate mare de a se transmite genetic, astfel încât copilul va avea o predispunere la aceste dereglări. Totuși, debutul bolii se manifestă în cazuri foarte rare în copilărie și mai des în sarcină sau în perioada postpartum. Afecțiunile glandei tiroide au o incidență mult mai mare în rândul femeilor decât la bărbați. Când se recomandă verificarea glandei tiroide în rândul copiilor și când este cazul să vă adresați la medic, aflați în cele ce urmează.

”A fost o perioadă când se verifica hormonul TSH la toți nou-născuții. Se știe că 1 din 4000 de nou-născuți se nasc fără glanda tiroidă sau o tiroidie înnăscută a cărei consecințe sunt foarte grave, cum ar fi cretinismul și dezvoltarea anormală a copilului. Știu că nu se face pe larg dozarea TSH la nașterea copilului și eu recomand la pacienții mei, mai ales celor cu probleme ale glandei tiroide, să dozăm hormonii imediat după naștere sau puțin mai târziu.

Dacă n-am dozat, atunci cel puțin trebuie să fim foarte atenți cum se dezvoltă copilul. Dacă pediatrul spune că anumite momente în dezvoltarea copilului nu corespund vârstei (fizic, psihic) și dacă vedem că este o încetinire sau este prea liniștit, atunci neapărat facem aceste investigații. Dacă suspectăm o problemă, numaidecât dozăm hormonii tiroidieni, mai ales dacă este genetic și mama are aceeași problemă.”, susține medicul endocrinolog Stepan Șuparski.

Specialistul mai afirmă că ar fi vorba, în primul rând, despre un diagnostic de excludere chiar și în cazul copiilor cu vârsta de 5-8 ani când se recomandă analiza de sânge la hormoni și anticorpi pentru a identifica sau a exclude o anumită problemă la nivelul glandei tiroide.

Când trebuie să investigăm glanda tiroidă în cazul copiilor?

Dr. Stepan Șuparski recomandă includerea în pachetul anual de evaluare a stării de sănătate a copilului și hormonii tiroidieni. În cazuri individuale, însă, se va acționa diferit.

”Sunt părinți care nu acceptă analiza de sânge la copil și în aceste cazuri se poate de făcut o ecografie, care este mai puțin invazivă. Chiar dacă nu vom afla cum lucrează glanda, vom putea vizualiza transductal și dacă ea nu este curată sau omogenă, atunci suspectăm că este o problemă a glandei tiroide la copil și ulterior investigăm hormonal.”, a mai adăugat specialistul în endocrinologie.