Epuizarea la copii devine o problemă din ce în ce mai frecventă, iar medicii pediatri spun că au tot mai des mici pacienți care se plâng de oboseală (sau ai căror părinți sunt îngrijorați de oboseala sa). Părinții își fac deseori griji crezând că starea de oboseală a copilului este cauzată de o afecțiune medicală. Deși există și astfel de cazuri – în care epuizarea este cauzată de o condiție medicală – nu acesta este motivul cel mai frecvent. Însă atunci când cel mic este constant lipsit de energie și de interes pentru activități fizice plăcute, este recomandat să mergeți la un consult medical.

Printre afecțiunile ce pot cauza oboseală la copil se numără infecțiile de tipul hepatitei, pneumoniei sau tuberculozei. Și astmul sau unele tulburări hormonale pot fi suspecți, însă realitatea arată că oboseala este cel mai des cauzată de alți factori.

Somnul insuficient 

Este una dintre cele mai frecvente cauze pentru oboseala copilului. Când copilul nu beneficiază de somn suficient el va fi epuizat, inactiv, apatic, lipsit de energie și interes, cu probleme de atenție. Copiii au nevoie de mai multe ore de somn decât adulții (până la 12 ani de 10-11 ore, după 12 ani, de 9-10 ore de somn). Însă un astfel de program de somn este deseori dificil de respectat: copilul se trezește devreme pentru a ajunge la scoală; după aceea, temele, joaca, televizorul și calculatorul îl țin treaz până la ore târzii din noapte.

Există și probleme cu somnul de tipul coșmarurilor sau a trezirilor frecvente în timpul nopții, destul de comune în rândul copiilor, care îl împiedică să beneficieze de odihna atât de necesară. Un program cât mai strict și regulat de somn este prima măsură de luat atunci când părinții se îngrijorează de epuizarea copilului (cu atenția acordată rutinei înaintea culcării – este de preferat să se închidă televizoarele și computerele înaintea orei de culcare).

Suprasolicitarea

Viață în ziua de azi nu este ușoară nici măcar pentru copii. Dacă altădată școala, temele și joaca erau preocupările de bază ale unui copil, astăzi există mai multe responsabilități la scoală, mai multe activități după scoală. Părinții doresc să îi stimuleze dezvoltarea și să îl mențină ocupat – însă uneori exagerează, implicând un copil în prea multe activități (cursuri, sporturi, meditații). Și timpul rămas este dedicat televizorului și computerului – cât rămâne pentru relaxare și odihnă?

Sedentarismul

Pe de altă parte, copilul poate fi obosit și inactiv din cauza vieții sale sedentare. Fără activitate fizică el va fi golit de energie și vitalitate. O viață sedentară și o alimentație dezechilibrată pot face un copil să se simtă epuizat. Astăzi, vedem copii chiar și în parcul de joacă stând pe bănci cu nasul în telefoanele mobile! Lipsa de activitate fizică, statul în fața TV-ului și a PC-ului nasc o stare de apatie și inactivitate generalizată (și chiar dacă nu depune un efort considerabil, îl obosesc peste măsură).

Stresul

Un copil nu are de ce să fie stresat, nu-i așa? Nu se confruntă cu realele probleme ale adultului! Greșit – o problemă a copilului poate fi la fel de serioasă ca și una a adultului; și îl poate afecta considerabil. Fie că este vorba de probleme la școală, probleme cu prietenii și colegii, probleme în familie, o schimbare majora în viața sa, copilul poate suferi de stres considerabil. Iar un efect major al stresului este o stare de oboseală permanentă, de epuizare fizică și emoțională, de lipsa de interes și dificultăți de atenție. Un copil stresat va dormi prost, se va trezi cu greu dimineața și va fi lipsit de energie și incapabil să își mențină atenția întreaga zi. Deseori, o stare generală de stres provoacă și alte simptome: de alimentație (lipsa poftei de mâncare sau mâncatul excesiv) și dureri (de cap, de burtă).

În concluzie, rareori oboseala copilului este cauzată de o problemă medicală: somnul insuficient, suprasolicitarea, viața sedentară și stresul sunt factorii care fac un copil ce ar trebui să debordeze de energie și vitalitate să ajungă apatic și inactiv.