mamaplus

Trusa de machiaj a fiecărei femei conține substanțe toxice. Cum afectează acestea sănătatea

-
//
05.02.2020

Deși, aparent inofensive, machiajele conțin pe lângă aditivi și coloranți, multiple substanțe conservante, substanțe care modifică textura, ph-ul pielii și prelungesc rezistența și uniformitatea machiajului. Aplicate pe piele, cosmeticele pot proteja împotriva radiațiilor UV, a diverșilor aerosoli din substanțele volatile, dar ne pot și îmbolnăvi.

Chiar dacă pielea este aparent impermeabilă, substanțele uleioase pătrund rapid printre celule ajungând în spațiul intercelular numit interstițiu. De acolo, prin drenajul limfatic și venos, ajung în circulația sanguină, mai apoi în organe care le depozitează.

Rănile și micile leziuni cutanate reprezintă o poartă de intrare mai largă pentru substanțele chimice. Mucoasele de la nivelul feței: buzele și ochii absorb o cantitate mult mai mare de substanțe toxice, fiind introduse prin această poartă și substanțele hidrosolubile.

Manifestări ale substanțelor chimice:

Substanțele chimice, fiind aduse din afara organismului, sunt greu de metabolizat de organism. Pentru a se evita vehicularea lor la nivel sanguin sunt depozitate în oase, ficat, splină. Cumulate, substanțele produc în timp alterarea celulelor dând naștere la patologii.

Uneori, pe baza unui status imunitar atipic sau patologic substanțele pot produce manifestări alergice, de la forme ușoare cu dermatită autoimună, eczeme până la declanșarea astmului bronșic.

Uneori pentru producerea simptomelor este nevoie de expunere îndelungată la substanța chimică, alteori se produce brusc la scurt timp după utilizare sau după o perioadă de latență, timp în care toxicul pătrunde în organism. Cele mai frecvente manifestări sunt cele alergice întâlnindu-se frecvent la femeile tinere.

Cele mai întâlnite substanțe toxice în produsele de machiaj sunt:

1. DEA (dietanolamina), cocamida DEA și lauramida DEA, întâlnită în produsele folosite înaintea machiajului. Oferă o textură spumoasă, aerată și se poate găsi în baza de machiaj, farduri cremoase, fond de ten cremos sau în spume de curățare. DEA este un derivat de acid gras și pătrunde cu ușurință în piele, poate modifica pH-ul soluției în care se află și folosit de persoane sensibile poate afecta pielea și funcția ei de barieră. Provoacă frecvent alergii, iritații ale pielii și ale ochilor, iar folosită timp îndelungat poate cauza cancer de tiroidă, ficat sau piele. De cele mai multe ori pentru apariția cancerului este necesară o predispoziție genetică sau o expunere constantă și la alte toxice.

2. Parabenii sunt conservanți derivați din petrol, prelungesc perioada de valabilitate a produselor cosmetice și împiedică dezvoltarea bacteriilor. Aproape toate produsele cosmetice conțin parabeni, el fiind greu de înlocuit. Cele mai mari cantități de parabeni se introduc prin șampoane, geluri de duș, balsam, în prezența aburului porii sunt deschiși, vasele de sânge sunt mai dilatate, iar substanțele pătrund și se vehiculează mult mai ușor.

Produsele de machiaj: ruj, fond de ten, rimel, deodorant, creme și loțiuni întrețin cumularea zilnică de toxic. Parabenii formați dintr-un solvent organic, în organism au un efect asemănător estrogenilor stimulând astfel efectul lor. Pot produce în timp cancer de sân, dar și alte patologii de tip endocrin atât la femei, cât și la bărbați.

3. Petrolat sau vaselina, așa cum este trecută pe majoritatea ambalajelor, este un alt derivat din petrol. Este folosit în cosmetică pentru capacitatea ei emoliantă, hidratantă ce oferă strălucire buzelor și părului fiind des întâlnită în rujuri, balsame de buze și bază de machiaj, dar și în creme de față și de corp, deoarece oferă protecție pielii împotriva factorilor de mediu și radiațiilor UV. Este nelipsită și în produsele pentru păr. Ca efect pentru organism este la fel ca și la parabeni, în plus poate provoca iritații, alergii și cancer de piele dacă nu s-a realizat o rafinare corespunzătoare a solvenților organici, iar produsul finit conține hidrocarburi.

4. Aluminiul se întâlnește predominant în produsele de igienă corporală, deodorante, antiperspirante și în pudra de talc. Este prezent în produsele de machiaj care conțin talc. Este un metal care se acumulează în corp, inhalat poate produce boli de plămâni și cancer, poate provoca iritații ale pielii și vehiculat în organism se găsește pe lista factorilor favorizanți ai bolii Alzheimer, având o tendință de a se acumula la nivel neuronal.

5. Ftalații se găsesc pe etichetă sub denumirea Dibutyl phthalate / DBP, este un derivat de naftalină. Este utilizat ca fixator și se găsește în spray-uri pentru fixarea machiajului, în lacul de unghii, ojă și geluri de păr.

Este prezent în majoritatea parfumurilor datorită efectului lor de a mări penetrantă substanțelor chimice, astfel favorizează pătrunderea altor substanțe chimice odată cu ei. Sunt toxici pentru aparatul reproductiv, ficat, rinichi, interferează cu sistemul endocrin și pot declanșa cancerul.

6. Talcul este un mineral argilos cu duritate mică. Este folosit în industria cosmetică la fabricarea rujurilor, rimelului, pudrei de față, farduri de obraz și ochi și este folosit și pentru realizarea produselor de machiaj pentru copii.

În anul 2019 în SUA s-a descoperit contaminarea pudrei de talc cu azbest, mineral cu efect puternic cancerigen. Talcul poate fi periculos deoarece atât talcul, cât și azbestul sunt minerale naturale din pământ care adesea se regăsesc în strânsă legătură, fiind foarte greu de separat.

7. Triclosanul este un chimical folosit pentru efectul antibacterian și antifungic. Este folosit mai mult în produsele de curățare, săpun, creme, geluri antibacteriene, soluții de curățare a feței și a pensulelor de machiaj, pastă de dinți, apă de gură. Tricosanul este greu de eliminat, odată pătruns în organism. Are efect toxic asupra organismului și provoacă dezechilibre hormonale.

Cea mai bună soluție pentru a scădea riscul patologiilor toxice este prevenția, eliminarea produselor de machiaj de uz zilnic cu substanțe toxice și înlocuirea lor cu produse din game bio, în flacoane mai mici pentru a nu-și pierde calitățile.

Din fericire există posibilitatea de a achiziționa produse hipoalergenice ce se găsesc în farmacii, creme, loțiuni, machiaje bio certificate și mai mult, pentru cine are posibilitatea și timpul necesar, există multiple rețete de cosmetice fabricate acasă.