De fapt, este vorba de un complex de vitamine, care îndeplinesc multiple roluri: B1, B2, B3, B6, B9, B12. Le vom discuta pe rând, pe toate.
Vitamina B1 (sau tiamina) este cea care veghează la buna funcţionare a sistemului nervos şi a celui periferic, a aparatului digestiv şi a glandelor endocrine. De asemenea, îmbunătăţeşte tonusul muscular şi contribuie la apărarea organismului împotriva temutelor infecţii. Cerealele integrale, legumele proaspete, fructele proaspete şi uscate, drojdia de bere, organele, gălbenuşul de ou, laptele, pâinea şi pastele făinoase sunt surse de vitamina B1.
Vitamina B2. Dacă în organismul tău este o cantitate prea mică de vitamina B2, află că riscul de a te îmbolnăvi te pândeşte îndeaproape. Bebeluşul tău va fi o pradă uşoară pentru anemie, probleme digestive, tulburări de creştere şi un sistem imunitar deficitar, acesta din urmă făcându-l să fie vulnerabil în faţa infecţiilor. Poţi avea grijă de sănătatea ta, dar şi a copilului consumând alimente bogate în acest tip de vitamina B, precum cereale expandate şi integrale, produse lactate, ouă, carne roşie sau peşte.
Vitamina B3 (sau niacina) este cea care are grijă de formarea placentei şi de modul în care bebeluşul tău se dezvoltă în burtică. Principalele surse alimentare sunt carnea (ficatul şi rinichii), peştele, ouăle, drojdia de bere, cerealele, ciupercile, smochinele, curmalele, piersicile şi avocado.
Vitamina B6 (piridoxina) ajută la dezvoltarea sistemului nervos şi a măduvei osoase a bebeluşului din burtică. Şi tot ea este cea care are un rol esenţial în formarea hemoglobinei şi a anticorpilor. Vitamina B6 se găseşte în ardei gras, usturoi, conopidă, banane, ţelină, varză, mazăre, cereale expandate, piept de pui.
Vitamina B9 (acidul folic) este esenţială în sarcină, mai ales în primele săptămâni. Un deficit al acestui tip de vitamină atrage după sine riscuri în formarea sistemului nervos al fătului, respectiv malformaţii ale coloanei vertebrale şi de tub neural (spina bifida). Sursele de vitamina B9 sunt legumele cu frunze verzi (salată, spanac, sparanghel, varză), sfecla, brânzeturile fermentate, ouăle.
Vitamina B12. O femeie însărcinată are nevoie de mai multă vitamina B12 decât oricine altcineva, deoarece bebeluşul din burtica ei consumă, în procesul de dezvoltare, o mare parte din rezerva mamei sale. Un deficit sever al acestui tip de vitamina B poate avea consecinţe dezastruoase, existând riscul unor defecte congenitale grave ale copilului. B12 sunt produsele de origine animală: carne (în special ficat), lapte şi produse lactate, ouă, fructe de mare (cele recomandate sunt creveţii şi crabii, iar porţia e de 100 g/ săptămână).
Sursa