Foarte multe femei însărcinate se întreabă dacă epilarea inghinală înainte de naștere este o necesitate stringentă sau nu. Bineînțeles, medicul curant le-ar putea oferi mai multe informații la acest subiect, însă câteva informații utile sunt mereu binevenite. Pentru că gravida nu poate fizic să e epileze în zona intimă, există câteva proceduri pe care le explică în continuare medicul obstetrician-ginecolog Cristina Ipati.

„În timpul sarcinii, pilozitatea gravidei va fi mai accentuată din cauza hormonilor și acest aspect nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, îndeosebi moașa și medicul obstetrician ginecolog care urmează să primească această naștere. Părul din zona pubiană nu încurcă cu nimic la naşterea vaginală. Doar dacă e să ne referim la porțiunea perineului, care este mai vulnerabilă în procesul nașterii și se poate rupe sau se poate supune epiziotomiei, în cazul suturării (coasere) perineului, firele de păr pot îngreuna procesul, dar și complica regenerarea sau vindecarea plăgii. Plus după naştere, este mai uşor să menţii zona curată dacă ai avut parte în prealabil de o epilare totală”, precizează medicul Cristina Ipati.

Specialista a mai precizat că în cazul operației cezariene, este îndepărtat doar părul din zona în care urmează să fie făcută tăietura, adică puţin sub linia bikini. De cele mai dese ori, această procedură se face înainte de intervenție de către personalul medical, cu obiecte sterile.

Totodată, este foarte important ca femeile gravide să știe că epilarea cu laser și orice epilare electrică sunt categoric interzise în perioada sarcinii. Atenție și la cremele cu efect depilator, pentru că ar putea conține ingrediente toxice care ar reprezenta un pericol pentru sănătatea gravidei.

„Cea mai des utilizată metodă este rasul, deoarece e cea mai ușor practicabilă și mai ieftină, dar nu e cea mai recomandată din cauza alergiilor pe care le poate provoca. Una dintre metodele mai sigure este epilarea cu ceară, dacă desigur a fost practicată și până la sarcină. O alta metoda posibilă este epilatorul electric. Dar iarăși, depinde cât de dureros poate fi percepută această metodă și dacă femeia este cunoscută cu el. În cazul acestei proceduri, durerea scade în intensitate numai după mai multe epilari. O metodă mai puțin dureroasă sunt cremele depilatoare, dar deseori sunt prea mirositoare și chiar toxice”, mai adaugă dr. Cristina Ipati.

Până la urmă, viitoarele mămici ar trebui să fie conștiente de faptul că pentru medici prioritate are sănătatea mamei și a copilului, iar părul pubian poate fi înlăturat la necesitate. Femeile ar trebui să nu-și facă griji în această privință și să se concentreze mai mult pe momentul nașterii și mai puțin pe acest aspect.