Nașterea este un proces complicat atât pentru mamă cât și pentru copil. Posibilitățile medicale și ajutorul acordat femeii în timpul nașterii ușurează semnificativ venirea copilului pe lume, însă, nu protejează în proporție de 100 % de traumele ce pot apărea în timpul nașterii.
Evident, în timpul nașterii, celui mai mare pericol se expune copilul. Pentru că organismul lui este atât de fragil, toate organele și sistemele sunt atât de vulnerabile. De aceea, medicii recomandă insistent vizitarea cursurilor de pregătire pentru naștere: acest lucru este necesar, în primul rând pentru sănătatea copilului. Dar, trebuie să ne gândim și la sănătatea mamei, pentru că și după naștere, tânăra mămică trebuie să fie sănătoasă și puternică. De ea are nevoie copilașul.
Ce traume pot apărea?
În timpul procesului de naștere poate avea de suferit și organismul femeii. Una dintre sarcinile cadrelor medicale – protejarea țesuturilor femeii: colul uterin, perineu ș.a.m.d. de traumele ce pot apărea în timpul procesului de naștere. O etapă importantă este luarea deciziei principiale – poate femeia să nască individual sau este nevoie de operație cezariană. În timpul nașterii naturale, ginecologii și obstetricienii estimează gradul de dilatare a colului uterin, intensitatea contracțiilor și o vor ajuta pe femeie să se orienteze când și cu ce putere trebuie să purceadă la împingeri. În pofida ajutorului acordat, totuși, unele femei sunt expuse traumelor și leziunilor de naștere. Aici se înscriu leziunile perineului (rupturi, contuzii), vaginului și colului uterin. Foarte rar se pot produce și leziuni ale țesutului osos din regiunea inelului pelvian.
Cum pot fi evitate traumele la naștere?
Ascultați sfaturile! Creșterea excesivă în greutate nu este în beneficiul copilului și complică procesul de naștere. Uneori, femeii i se recomandă să se interneze la maternitate mai devreme, pentru așa numita pregătire prenatală, și femeia nu ar trebui să ignore această recomandare! În timpul nașterii, asistenta, în momentul potrivit, va susține capul copilașului și nu-i va permite să traumatizeze țesuturile mamei. Femeii ce naște i se dau indicații clare: împinge, nu împinge, respiră corect ș.a.m.d. În caz de necesitate (întinderea excesivă a țesuturilor perineului) se recurge la disecție – epiziotomie. În consecință, țesuturile se tămăduiesc mai repede.