Cum să nu vrei acest ghemotoc mic şi cald, care aleargă spre tine în căutarea părinţilor, în căutarea căldurii și îngrijirii. Fiecare dintre noi, cînd a fost copil, vroia să se simtă mai mare. Copiii noștri nu sunt o excepție. Ba ei vor să te îngrijească, ba să te hrănească, apoi să te tundă, acestea nu sunt deloc activităţi pentru copii. De aceea, atunci când vedem un animăluţ mic şi neajutorat (pisoiaş, căţeluş, purceluş de guineea), la copil se trezește dorința de a se simţi mare și puternic - un părinte adevărat.
A venit timpul când în cele din urmă ai auzit cea mai "aşteptată " dorința a copilului: " Mamă, eu vreau un câine." În aceste momente, mulți părinți strîngînd frenetic din umeri și răscolesc o grămadă de gânduri în capul lor, pentru a găsi răspunsul corect pentru "Să cumpere un câine sau nu."
Să nu vă treacă prin gînd să spuneţi un "nu"categoric, dar explicaţi-i faptul că pentru aceasta e nevoie de multă grijă: să-l hrănească , să-i facă baie, să-l curăţe și să-l plimbe în orice vreme și moment al anului. Copilul este de acord la toate.
Prin urmare, în cazul în care copilul dumneavoastră v-a luat prin surprindere și nu aveți timp să vă pregătiţi pentru o astfel de întorsătură, nu disperaţi şi nu vă grăbiţi să-i răspundeţi. Să ne gândim împreună. Poate trebuie să riscaţi, să ajutaţi copilul să devină mare și puternic, să simtă cum este să fii adult?
Ar fi bine măcar cel puțin să încercaţi să-l înțelegeţi și poate, să mergeţi la compromis. La urma urmei, nu există situații fără răspuns.
„Vreau mai multă atenție”
Uneori, dorințele copilului mărturisesc în mod direct că îi lipsește atenția şi îngrijirea părinților. Ritmul frenetic al vieții pur şi simplu nu permite părinţilor să petreacă prea mult timp cu copii. Acest lucru poate fi înțeles. Atunci de ce nu poate fi înţeles un copil? Nu e vina lui că nu aveți timp pentru el. Deaceea, aici sunt două moduri de rezolvare a problemei: fie să vă schimbaţi programul sau organizaţi petrecerea timpului liber cu copilul. Poate că aşa va uita de această dorință. În cazul în care, copilul insistă - cumpăraţi un câine.
Ce zici de pisică, papagal sau purceluş de guineea?
Dacă tot aţi decis să cedaţi, dar despre câine chiar nu vreţi să auziţi, mergeţi la negocieri cu copilul și oferiţi-i alternative mai "moi" și mai modeste. Amintiţi-i copilului din nou că va trebui să se trezească dimineaţa devreme, mai ales în timpul iernii, atunci când, nu doresc să părăsească locul lor cald. Acesta este un remediu eficient pentru orice copil. Rezultatul nu va aștepta mult.
Nu spuneţi "nu"
Amintiţi-vă, atunci cînd eraţi mici, cînd vă ţineaţi de fusta mamei și insistent o rugaţi să vă cumpere un căţelus. Și ce ați simțit, când am auzit-o pe mama spunînd "nu". V-aţi amintit? Atunci aveţi milă de copilul dumneavoastră. Nu-l refuzaţi, doar convingeţi-l și amînaţi dorința sa pe alte "vremuri mai bune", atunci când el însuși va fi destul de capabil să aibă grijă de animăluţele cu blană.
Schimbaţi atenția copilului asupra altui obiect
Cu siguranță copilul dumneavoastră în afară de dorinţa de a avea un câine, mai are încă o mulțime de alte dorinţe, la care a visat. Indiferent de ceea ce este: o trotinetă, un pistol sau o păpuşă nouă – acestea sunt mult mai accesibile, fiţi de acord. Un al doilea câine cu siguranţă nu va cere. Deci, înarmîndu-vă cu oricare dintre cererile posibile ale copilului dvs aţi putea merge la discuţii cu copilul. Copilul are tendința de a trece la altceva și ar putea uita despre dorinţele anterioare.
Câinele străin este mai bun decât al dumneavoastră
Gîndiţi-vă poate cineva din rudele sau prietenii dvs au deja un câine. Excelent, dacă au. Atunci acționaţi. Daţi-i copilului dumneavoastră să se joace cu el. Jucîndu-se de multe ori cu animalul, copilul începe treptat să-și piardă interesul pentru el. Poate că acesta e doar un capriciu al copilului?
Nimeni nu va înțelege vreodată copilul mai decît mama lui. Alegerea vă aparţine. S-ar putea ca el să nu mai trișeze? Cel mai bine, însă ar fi să ajungeţi la un consens.