Odată cu creșterea copilului va apărea și dorința de diversificare a rețetelor. Acestea în primul an, nu trebuie să fie foarte complicate, ci dimpotrivă, să te ajute să îți hrănești bebelușul sănătos și rapid. Descoperă mai jos câteva idei de rețete pentru cei mici cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 luni și alimentele recomandate.
Supă-cremă de broccoli
Vârsta: 9 luni
Ingrediente:
- 1 broccoli mic
- 1 dovlecel
- ½ ceapă
- 1 cățel de usturoi
- 250 ml supă de legume
- 125 g smântână
- 1 lingură de unt sau ulei de măsline
Mod de preparare:
- Topește untul într-un vas.
- Adaugă ceapa și usturoiul tocat.
- Stinge cu două linguri de apă și lasă să se înăbușe.
- Pune apoi dovlecelul tăiat cubulețe și broccoli desfăcut în buchețele.
- După ce s-au înmuiat legumele, adaugă supa și lasă pe foc 25 de minute.
- Trece totul printr-o sită, dar păstrează căteva buchețele de broccoli pentru decor.
- Subțiază piureul obținut cu supa în care au fiert, până ajungi la consistența dorită.
- La final, încorporează smântâna și buchețelele de broccoli.
Supă-crema de conopidă
Vârsta: 1 an
Ingrediente:
- 1 conopidă
- 1 țelină
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 50 g unt
- 200 g iaurt
- ½ legătură de pătrunjel
- sare
Mod de preparare:
- Spală și desfă conopida în buchețele.
- Curăță rădăcinoasele și taie-le bucăți.
- Pune totul la fiert în doi litri de apă cu un praf de sare.
- Lasă la foc mic până ce legumele sunt fierte.
- Scoate legumele și lasă-le să se răcorească.
- Zdrobește-le cu blenderul și apoi pune untul și iaurtul.
- Toarnă din zeama în care au fiert până ce supa-cremă capătă consistența dorită.
- Dă-o din nou în clocot.
- Adaugă pătrunjel tocat, stinge focul și lasă acoperit cinci minute.
Supă de sfeclă
Vârsta: 7 luni
Ingrediente:
- 2 sfecle roșii
- 1 morcov
- 2 roșii
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 2 cepe
- 3 boabe de ienibahar
- 2-3 frunze de lobodă
- ½ legătură de mărar
- ½ legătură de pătrunjel
Mod de preparare:
- Taie ceapa mărunt și pune-o la fiert în apă cu sare, împreună cu rădăcina de pătrunjel și morcovul tăiat rondele.
- Adaugă boabele de ienibahar și lasă-le să dea în clocot.
- Dă sfecla prin răzătoarea mare și pune-o în oală, peste zarzavat.
- Potrivește gustul de sare și lasă pe foc până se înmoaie sfecla. Spre final, adaugă roșiile decojite și tăiate în cubulețe și frunzele de lobodă tăiate fâșii.
- Mai lasă pe foc puțin și aromatizează cu verdeață.
Supă-cremă de avocado
Vârsta: 9 luni
Ingrediente:
- 2 avocado
- 125 g cremă ricotta
- 100 g smântână
- 1 lime
Mod de preparare:
- Spală bine fructele, șterge-le cu un șervet absorbant, după care crestează-le cu un cuțit și îndepărtează cu grijă sâmburii.
- Cu ajutorul unei lingurițe, scoate pulpa și paseaza-o într-un blender împreună cu ricotta.
- Încorporează smântâna, după care stropește cu zeamă de lime.
- Ricotta poate fi înlocuită cu brânză proaspătă de vaci, iar zeama de lime cu cea de lămâie.
Supă-cremă de cartofi cu iaurt
Vârsta: 10 luni
Ingrediente:
- 500 g cartofi
- 1 ceapă
- 400 ml supă
- 200g iaurt
- ½ legătură de pătrunjel
- sare
Mod de preparare:
- Curăță cartofii, taie-i cubulețe și pune-i la fiert în apă clocotită cu sare, împreună cu ceapa tăiată mărunt.
- După ce au fiert, strecoară-i și trece-i printr-o sită deasă.
- Subțiază piureul astfel obținut cu supa de pui.
- Lasă pe foc să mai dea câteva clocote și potrivește gustul de sare.
- La final, adaugă iaurtul, amestecând bine, apoi aromatizează cu verdeața tocată fin.
Supă-cremă de linte
Vârsta: 18 luni
Ingrediente:
- 100 g linte roșie
- ½ ceapă roșie
- 1 cățel usturoi
- 1 roșie
- 1 ardei
- 1 morcov
- ½ lămâie
- coriandru
- ulei de măsline
- sare
Mod de preparare:
- Pune la fiert un litru de apă, cu un praf de sare.
- După ce a dat în clocot, adaugă lintea și las-o să fiarbă cam 30 de minute.
- Călește ceapa împreună cu usturoiul zdrobit.
- Adaugă morcovul ras, ardeiul și roșia tăiată cubulețe.
- Stinge cu 200 ml de apă și lasă-le să se înăbușe.
- Pune legumele peste linte, lasă pe foc zece minute, după care zdrobește totul cu blenderul.
- La final, potrivește gustul de sare, pune zeama de la lămâie și presară puțină verdeață tocată fin.
Supă-cremă de praz
Vârsta: 9 luni
Ingrediente:
- 3 fire de praz
- 2 cartofi
- 1 morcov
- ½ țelină
- 1 păstârnac
- 75 g smântână
Mod de preparare:
- Curăță prazul, taie-l rondele și înăbușă-l în puțină apă.
- Adaugă legumele tăiate cubulețe.
- Acoperă-le cu apă și presară un praf de sare.
- Lasă să fiarbă la foc mic, până când sunt pătrunse bine.
- După ce au fiert, strecoară-le și zdrobește cu blenderul sau trece-le printr–o sită deasă.
- Subțiază piureul astfel obținut cu supa în care au fiert legumele și mai lasă pe foc, să dea în câteva clocote.
- La final adaugă smântână.
Supă-cremă de roșii cu brânză de vaci
Vârsta: 1 an
Ingrediente:
- 500g roșii
- 75 g brânză de vaci
- 2 fire de ceapă verde
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 300 ml apă
- 1 foaie de dafin
- 1 linguriță de zahăr
- sare
Mod de preparare:
- Opărește pentru un minut roșiile, curăță-le de coajă, îndepărtează semințele și taie-le cubulețe.
- În puțină apă înăbușă ceapa și morcovul, tocate mărunt.
- Lasă supa să fiarbă 20 de minute.
- Îndepărtează foaia de dafin și pasează supa până ce devine cremoasă.
- Îndulcește-o cu puțin zahăr și mai las-o până ce dă în clocot.
- Înainte de servire, încorporează brânza de vaci, o linguriță de unt și presară rondele de ceapă verde.
- Adaugă cubulețele de roșii, apa și foaia de dafin.
Piure de mere, pere și scorțișoară
Vârsta: 6 luni
Ingrediente:
- 2 mere medii, cojite, fără sâmburi și tăiate cubulețe
- 2 pere medii, cojite, fără sâmburi și tăiate cubulețe
- ¼ cană de suc de mere neîndulcit sau apă
- pudră de scorțișoară
Mod de preparare: se pun fructele într-un vas împreună cu sucul de mere (apă) și scorțișoara. Se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic timp de 6 minute până devin moi. Pisați apoi fructele pentru a le transforma într-un piure.
Paste bolognese
Vârsta: 7 luni
Ingrediente:
- ½ ceapă mică
- 1 cățel de usturoi
- 30 grame de morcov
- 125 grame de carne de vită
- ½ lingură sos de roșii
- 2 roșii
- 90 ml supă de pui
- 45 grame paste
- 1 lingură de ulei vegetal
Mod de preparare:
- Sortați ceapa și usturoiul în ulei timp de 3-4 minute, după care adăugați morcovul ras și mai lăsați încă 2 minute.
- Adăugați carnea de vită și amestecați până aceasta devine maronie, apoi sosul de roșii, roșiile
tăiate mărunt și supa de pui. - Dați în clocot și lăsați pe foc timp de 10 minute, acoperit.
- Mixați totul într-un blender pentru a crea sosul bolognese.
- În paralel, fierbeți pastele preferate, iar la final, turnați sosul peste.
Cartofi copți cu brânzică
Vârsta: 12 luni
Ingrediente:
- 1 cartof mediu
- ¼ pachet de brânză de vaci
- 1 lingură de smântână
- pătrunjel
Mod de preparare:
- Coaceți cartoful în coajă la cuptor și abia după ce s-a copt curățați-l de coajă și zdrobiți-l cu o furculiță.
- Amestecați apoi brânzica de vaci, smântâna și pătrunjelul.
- Dacă doriți să subțiați consistența, puteți adăuga puțin lapte.