Stomatita aftoasă este o afecțiune care se manifestă prin apariția unor ulcerații de culoare alb-gălbuie pe pereții interiori ai obrajilor, pe limbă, pe buze sau în cerul gurii (bolta palatină). Uneori, aceste ulcerații pot fi însoțite și de înroșirea gingiilor, de dureri la înghițire sau la mestecare, salivație crescută, constipație, iritabilitate şi senzația de arsură sau de pişcături în gură, creându-i copilului un disconfort. 

Deși este o afecțiune de care pot suferi atât adulții, cât și copiii, cel mai afectați sunt totuși copiii şi tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani.

De ce apare stomatita aftoasă?

Principalii factori ce favorizează apariția stomatitei aftoase țin de:
- o igienă precară a cavității bucale;
- un sistem imunitar compromis din cauza unei infecții existente în organism sau a unor alergii;
- pe fundalul unor micoze;
- deshidratarea membranei mucoase a cavității bucale;
- rănirea membranei mucoase bucale;
- alergii la anumite alimente sau bacterii din cavitatea bucală;
- o alimentație dezechilibrată;
- stres sau dereglări hormonale;
- deficit de vitamina B12, acid folic, fier sau zinc
- fumat
- iritații de la aparate ortodontice

Care sunt simptomele stomatitei aftoase?

Cele mai importante simptome ale stomatitei aftoase sunt ulcerații sub forma unor afte albicioase, adesea cu vârf gălbui şi înconjurate de o linie roşie, mai pigmentată decât restul culorii din interiorul gurii și febră cu câteva zile înainte de apariția acestor ulcerații în interiorul cavității bucale.
Aceste ulcerații sunt extrem de dureroase, ceea ce face ca pacienții să simtă un disconfort major în a se alimenta şi hidrata, şi aduc cu ele şi o respirație urât mirositoare, lipsa apetitului și uneori chiar stări de vomă. Pe lângă acestea, din pricina faptului că nu poate să mănânce, cel  mic va pierde câteva kilograme bune.

Caracteristici:

Poate fi extrem de dureroasă
De regulă, durează între 5 și 10 zile
Are tendința de a reveni
De regulă, nu este asociată cu febra

Cum tratăm stomatita aftoasă?

În primul rând, e nevoie să ne adresăm la un medic care, după ce va analiza toate simptomele şi starea anterioară de sănătate a pacientului, va pune diagnosticul.
Singurul tratament recomandat în cazul în care cineva este afectat de stomatită aftoasă este alcătuit din analgezice menite să reducă durerea, antitermice, în cazul unor temperaturi ridicate, soluțiile de tipul glicerinei, care au rolul de a igieniza aftele, dar şi clătirea gurii cu apă cu bicarbonat de sodiu.
În farmacii mai există şi anumite soluții care se aplică pe afte, formând o pelicula protectoare şi permițându-i pacientului, în măsura posibilității, să se hrănească cât de cât mai uşor. 
Totodată, în unele cazuri, pacienților li se recomandă administrarea unui amestec din vitamina B12 și nistatină.

Pentru ca tratamentul să fie eficient, e important ca pacientul să respecte o igienă orală adecvată.
În ceea ce ține de alimentație, se recomandă evitarea mâncărurile picante,  acre, acide sau sărate, care pot agrava aftele din gură.

Din fericire, stomatita aftoasă nu este contagioasă, așa că dacă unul dintre membrii familiei suferă de această afecțiune, nu înseamnă că și ceilalți se vor molipsi. În schimb, această boală are tendința de a reveni periodic, pe parcursul următorilor ani de la prima declanșare, de aceea, chiar și după tratare, este important să se respecte o igienă adecvată a cavității bucale și să se întreprindă anumite măsuri pentru întărirea sistemului imunitar.