Țările cu venituri mici, printre care se numără și Republica Moldova, se confruntă cu o alimentație dăunătoare. Și asta pentru că, potrivit unui studiu internațional, „Inițiativa pentru accesul la nutriție”, cele mai mari firme de produse alimentare și băuturi oferă produse mai puțin sănătoase în statele cu venituri mici, comparativ cu cele din țările mai bogate.
Printre aceste corporații se numără Nestlé, PepsiCo și Unilever, transmite canal5.md.
După evaluarea acestora s-a constatat că, în cazul a 30 de companii, produsele vândute în țările cu venituri mici au obținut un scor mai mic pe un sistem de evaluare pe stele, dezvoltat în Australia și Noua Zeelandă, comparativ cu produsele vândute în țările cu venituri mari.
În sistemul Health Star Rating, produsele sunt evaluate pe o scară de la 1 la 5 în funcție de sănătatea lor, 5 fiind cel mai bun scor, iar un scor peste 3,5 fiind considerat o alegere mai sănătoasă.
În țările cu venituri mici, portofoliile multinaționalelor au obținut un scor de 1,8 pe acest sistem. Acest lucru subliniază rolul produselor procesate în creșterea obezității, în special în țările cu venituri mici și medii, unde trăiesc 70% dintre persoanele obeze.
Autorii studiului susțin că indicele este important deoarece ”alimentele ambalate joacă un rol din ce în ce mai important în criza obezității, care este acum un fenomen global”. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume suferă de obezitate.
Banca Mondială estimează că 70% dintre persoanele supraponderale sau obeze trăiesc în țări cu venituri mici și medii. Astfel, autorii raportului ”Inițiativa privind accesul la nutriție” îndeamnă guvernele să acorde o atenție sporită acestei probleme.
Nu este pentru prima dată când se face acest apel, iar produsele dăunătoare sunt în continuare pe rafturile magazinelor noastre, tot felul de organisme modificate genetic, conservanți periculoși, grăsimi transgenice și altele.
Având în vedere că potrivit celor mai recente date economice, Republica Moldova se află în topul celor mai sărace țări din lume, am vrut să aflăm cum stau lucrurile la noi la capitolul alimentație, cât de gravă este situația.
Jurnaliștii Canal 5 au telefonat la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor pentru un comentariu în legătură cu raportul publicat. De asemenea reporterii au vrut să afle cum luptă țara noastră cu alimentele nocive care nimeresc în magazinele noastre și ce riscuri prezint acestea pentru consumatori, dar și de ce acest fenomen predomină în țările cu venituri mici, însă responsabilii de la serviciul de presă al ANSA au spus că vor reveni pe parcurs cu un comentariu.