mamaplus

Cât timp petrece un copil din România în fața device-urilor? Cum recunoaștem dependența de telefon la copii și adolescenți

-
//
20.11.2024

4-5 ore pe zi este media de timp petrecut de un copil din România în fața dispozitivelor, potrivit medicului Anca Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie. Datele au fost obținute în urma campaniei de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată anual de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

mamaplus

„Sunt multe ore parcurse de copii în faţa device-urilor, media pentru cei 695 de copii consultați de noi în cadrul campaniei fiind între 4 şi 5 ore zilnic. Sunt cifre îngrijorătoare”, spune medicul pediatru Anca Doina Pleșca, care a făcut și un apel „pentru a pune sportul la loc de cinste în viaţa copiilor”, în locul timpului petrecut în fața dispozitivelor.

Dependența de telefonul mobil nu e considerată afecțiune de sănătate mintală

În lume, medicii nu recunosc oficial dependența de telefonul mobil și alte device-uri – precum tabletă sau calculator – ca o afecțiune de sănătate mintală. Însă există studii care sugerează că atât copiii, cât și adolescenții pot experimenta o preocupare excesivă legată de telefoanele mobile, potrivit Medical News Today.

Nu s-a stabilit cu exactitate nici cât timp înseamnă utilizare excesivă. Cert este că utilizarea excesivă a acestor dispozitive implică obiceiul de a petrece cantități prelungite de timp pe un smartphone.

Această preocupare excesivă poate duce la incapacitatea de a controla sau limita utilizarea telefonului, chiar și în situațiile în care folosirea lor este inadecvată.

În final, dependența de telefonul mobil îi poate determina pe copii și adolescenți să își neglijeze responsabilitățile și relațiile și să manifeste neliniște și anxietate atunci când nu își pot accesa telefoanele.

Rețelele sociale favorizează comparațiile nesănătoase

Copiii ajung să își neglijeze hobby-urile, mișcarea/sportul și interacțiunea socială pentru a petrece timp pe telefon. Chiar și când vorbim despre activități care le plăceau anterior.

Deficitul de atenție și capacitatea redusă de concentrare sunt, și ele, puse pe seama utilizării excesive a telefonului mobil de către copii. 

În plus, studiile arată că expunerea excesivă la smartphone și, prin acesta, la rețelele sociale poate contribui la apariția sentimentului de singurătate, la depresie sau stimă de sine scăzută. Expunerea excesivă la rețelele sociale poate duce, spre exemplu, la comparații nesănătoase și la o imagine de sine negativă.

Care sunt riscurile

Un studiu privind utilizarea problematică a telefonului la copii și adolescenți arăta că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin riscurile acestui comportament.

Autorii studiului afirmau însă că literatura științifică sugerează mai multe consecințe negative și posibile pericole ale utilizării smartphone-ului.

Pe lângă ignorarea altor activități și izolare socială, pot apărea inclusiv simptome fizice, precum oboseala ochilor, dureri de cap, de gât sau de spate. Un studiu publicat de Nature a arătat că utilizarea prelungită duce frecvent la probleme de postură și dureri ale mușchilor gâtului.

Studiul publicat de Nature a găsit o corelație puternică între durerile de gât, rezistența musculară și utilizarea zilnică a telefonului. Cercetarea a arătat că persoanele care folosesc smartphone-ul timp de 4 ore pe zi sau mai mult au prezentat o creștere a durerilor în zona mușchilor cervicali semnificativ mai mare decât cei care nu au acest obicei, precum și o rezistență mai scăzută a acestor mușchi.