mamaplus

Pneumonia non-COVID versus pneumonia în context COVID. Sfaturi de la specialist

-
//
18.05.2020

Infecția cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care determină boala numită COVID-19, are mai multe fațete. Pe de-o parte, există foarte multe persoane infectate care sunt asimptomatice sau au simptome minore, care mimează foarte bine o infecție de căi respiratorii. Pe de altă parte, există și pacienți cu forme severe, care pot evolua spre pneumonie.

În contextul pandemiei de coronavirus, Dr. Maria Dede, medic pneumolog, abordează subiectul pneumoniilor și explică cum se poate obține diagnosticul de certitudine, având în vedere că simptomele pneumoniilor virale sau bacteriene sunt similare cu cele ale infecției COVID-19.

Tipuri de pneumonie:

Pneumonia trebuie stratificată în funcție de severitate în forme ușoare, moderate sau severe. 

Formele severe reprezintă aproximativ 10% din totalul pacienților infectați, iar din acest procent, circa 5% vor ajunge în stadiu critic, cei care au nevoie de intubație și ventilație mecanică.

Pneumonia în contextul pandemiei de coronavirus:

În ceea ce privește pneumoniile, este foarte important să se facă diagnostic diferențial cu COVID-19, dar să se țină cont și de alte patologii, care pot fi de la sine stătătoare sau pot fi asociate infecției cu noul tip de coronavirus.

Chiar dacă prezintă același tip de simptome specifice infecției COVID-19, este posibil ca pacientul să aibă infecție cu virusul gripal sau poate să aibă pneumonie bacteriană cu infiltrate alveolare radiologic.

Cum putem clarifica diagnosticul:

  • Testul RT-PCR este gold standard pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2.
  • Exudatul suplimentar ajută la depistarea gripei.
  • Analizele de sânge (procalcitonina) ajută la diferențierea unei pneumonii virale de una bacteriană. În cazul în care procalcitonina are valori normale înseamnă că este vorba despre o pneumonie virală, în timp ce valorile crescute ale procalcitoninei indică o pneumonie bacteriană.

Ce trebuie să facă pacienții:

În cazul în care o persoană începe să dezvolte simptome compatibile cu COVID-19, respectiv febră persistentă, tuse seacă severă, dificultăți în respirație, care se accentuează de la o zi la alta, aceasta trebuie să contacteze fie medicul de familie, fie medicul specialist.

Nu se recomandă prezentarea imediată la cabinet, pentru a preveni o potențială răspândire a virusului. Într-o primă etapă, pacienții pot discuta cu medicul de la distanță, prin intermediul consultațiilor medicale online. Medicul va decide atunci când este necesară vizita pacientului la cabinet. Ulterior, în urma consultului de specialitate și a testării se poate clarifica dacă este vorba despre COVID-19 sau dacă pacientul are o patologie asociată.

Atunci când situația reprezintă o urgență, iar persoana dezvoltă insuficiență respiratorie gravă, se recomandă apelarea numărului unic de urgență 112.