mamaplus

Femeile cu ciclul menstrual sub 26 de zile ar putea suferi de o afecțiune comună

-
//
25.09.2020

Potrivit celor mai recente cercetări fertilitatea femeilor ar putea fi influențată în mod direct de durata ciclului menstrual. Astfel, perioadele scurte de sângerare ale ciclului menstrual, precum și debutul precoce sau tardiv al acestora, sunt asociate cu fertiliatea redusă a femeilor, potrivit unui nou studiu realizat de un grup de cercetători de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Boston.

Constatările, publicate în jurnalul Annals of Epidemiology, sunt cele mai noi date pe această temă, extrase dintr-un studiu ce se află în curs de desfășurare în mediul online, și la care participă circa 2.000 de femei din întreaga lume în încercarea lor de a rămâne însărcinate.

În cadrul studiului au fost colectate și analizate informațiile furnizate de către participante, prin intermediul formularelor online, pentru a stabili caracteristicile ciclului menstrual și starea sarcinii, în efortul cercetătorilor de a găsi asocieri importante între acestea. Unele participante au raportat informații în acest sens cu o frecvență zilnică, prin intermediul programului "Fertility Friend".

Studiul arată că femeile care au avut cicluri menstruale de 26 de zile sau mai puțin, au avut șanse mai reduse pentru a fi fecundate și a rămâne gravide. Durata medie a ciclului în cazul celor 2000 de voluare a fost de 29 de zile.

Femeile care au început menstruația la o vârstă mai mică de 12 ani, precum și cele care au avut primul ciclu menstrual după vârsta de 15 ani au fost mai puțin fertile, prin comparație cu cele care au avut primul ciclu la vârsta de 12 sau de 13 ani. În schimb, nu au fost găsite asocieri între fluxul menstrual abundent sau prelungit și problemele de fertiliate, spun cercetătorii.

Ciclul menstrual este caracterizat printr-o serie de procese ce au loc în sistemul hipotalamo-hipofizo-ovarian, iar ciclurile menstruale scurte pot reflecta o fereastră îngustă între perioada fertilă sau o îmbătrânire a ovarelor, ambele cazuri fiind sociate cu lipsa ovulației.

De asemenea, un studiu efectuat anterior în rândul femeilor daneze ce încercau să rămână gravide a demostrat că există o asociere între lungimea perioadei ciclului menstrual și fertiliatea redusă.

"Aceste rezultate indică faptul că anumite caracteristici ale ciclului menstrual pot servi ca indicatori ai fertilității în rândul femeilor care vor să rămână însărcinate," a declarat Amelia Wesselink, autoarea principală a studiului.