mamaplus

De ce copiii fug de acasă: Principalele motive

-
//
30.10.2024

Alina Ciornîi, ofițer principal al Secției Siguranță Minori, Direcția Ordine Publică din cadrul INSP a vorbit despre principalele motive pentru care unii copii și adolescenți aleg să fugă de acasă.

mamaplus

Este un fenomen foarte întâlnit care în unele cazuri ar putea avea consecințe grave. Pentru a preveni și înțelege de ce minorii procedează în felul următor specialiștii au venit cu câteva precizări, transmite tvrmoldova.md.

„Motivele de plecare de la domiciliu, cât și din formele de protecție sunt diferit pentru fiecare copil. Cel mai des întâlnit motiv este conflicul în familie. Agresarea fizică, neglijarea părinților, atracția de către omologii săi în careva ilegalități. Ar fi și momentul apariției unui prieten sau a unei prietene”, spune Alina Ciornîi.

Cel mai important, spun specialiștii este să prevenim astfel de cazuri, aceasta este posibil prin construirea unei relații armonioase între copil și părinte.

„Orice problemă este înlăturată atunci când este o comunicare și o relație de prietenie. Comunicarea este la bază”, explică ofițerul principal al Secției Siguranță Minori.

Totodată, specialista a menționat că mediul din care provine copilul este destul de important, fiindcă minorul tinde să repete ceea ce vede în familie.

„Într-o familie unde părinții consumă droguri și substanțe interzise copilul evident o să aibă un comportament similar, dar ne este nouă pusă această povară pe umeri pentru a da un exemplu mai bun”, zice Ciornîi.

Primele semne pentru părinți ca să ia unele măsuri sunt schimbările în comportament și în înfățișare. Mai exact tăieturile sau zgârieturile pe mâini, absența de la ore, copilul nu-și mai face temele, are semne de anxietate, alți prieteni, nu mai vrea să comunice. Aici un rol important îl are și profesorul. El este persoana care poate să observe aceste momente la faza de început.

„Școala joacă un rol important, fiindcă profesorul poate să observe diferite semne care l-ar arma și l-ar pune în gardă să-l identifice la etapa incipientă ca noi specialiștii să ne putem implica în soluționare problemei lui”, mai spune specialista.

Pentru a evita fuga de acasă este recomandat ca întotdeauna copilul să aibă ocupație. Să aibă un Hobby, să deseneze, să cânte, să danseze și cel mai important ca părinții măcar câte cinci minute pe zi să stea de vorbă cu copilul său.