În satul Petrești, raionul Ungheni, cinci persoane trăiesc într-o mică căsuță din lut. Aurelia Glodeanu, în vârstă de 28 de ani și mamă a patru copii, se confruntă cu o situație disperată. În 2020, soțul ei a murit în timp ce săpa o fântână la locul de muncă. Aurelia a rămas singură să îngrijească micuții, care acum cresc fără tată.
Aurelia Glodeanu, locuitoare a satului Pietrești: „Soțul meu a murit acum patru ani și ne descurcăm singuri. Cum s-a întâmplat? El săpa o fântână și s-a înecat. Nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat… Ne descurcăm așa”.
Trăiesc într-o casă veche din lut, oferită cu bunăvoință de oameni. Sunt recunoscători că au un acoperiș deasupra capului, mai ales că iarna se apropie, transmite canal5.md.
Aurelia Glodeanu, locuitoare a satului Pietrești: „Aici dormim. Aici fata își face temele. – Aceasta este singura cameră care se încălzește? Da. Mai avem o cameră, acolo facem focul pentru gătit. – Dormiți cinci într-un pat? Cum e? -Da, mai avem un pat în altă cameră, dar acolo e frig, așa că mai mult dormim aici iarna”.
Venitul familiei, singurul pe care-l au, este de 5.000 de lei lunar, un ajutor oferit de Primărie.
Aurelia Glodeanu, locuitoare a satului Pietrești: „Cu 5.000 de lei ce reușiți să acoperiți? Mâncare, cheltuieli pentru școală, grădiniță, lemne, pe care le cumpăr în fiecare lună. Mai am și un credit din 2020 pe care îl achit lunar. – Cât plătiți pentru credit? 500 de lei. Am negociat condițiile și plătim mai puțin.
O provocare majoră pentru Aurelia este să asigure haine de iarnă pentru copii, dar și lemne.
Aurelia Glodeanu, locuitoare a satului Pietrești: „Plătim 1.500 de lei pe metru cub, cumpărăm doi metri cubi pe lună. Asta e cât ne ajunge, pentru grădiniță și pentru mâncare. Trebuie să le tai, avem și crengi, dar trebuie să cumpărăm”.
Sărbătorile de iarnă îi fac să viseze, iar ceea ce își doresc este siguranță, nimic mai mult, poate doar niște dulciuri pe masa festivă.
Aurelia Glodeanu, locuitoare a satului Pietrești: „Dorința noastră este să avem o casă. Asta ne dorim cel mai mult. Poate există oameni cu suflet mare care să ne ajute. De Anul Nou, îmi doresc dulciuri, deoarece mama mi-a cumpărat data trecută. – Tu ce îți dorești? Eu vreau tot dulce”.
Potrivit unui raport al UNICEF, mii de copii și familiile acestora trăiesc la limita existenței în Moldova. Iar mai mult de 10% sunt extrem de săraci, fiind lipsiți de drepturile umane de bază, inclusiv hrană, apă potabilă de calitate, instalații sanitare, sănătate, adăpost și educație.
La sat, copiii sunt expuși unui risc de sărăcie mult mai mare decât copiii din orașe. În anul 2022 rata sărăciei absolute în rândul copiilor din mediul rural a constituit peste 40,5%, față de 14,9% pentru copiii din mediul urban.
Cei de la UNICEF spun că împreună cu Guvernul au reușit să atenueze o creștere majoră a acestui indicator. Cifrele nu se reflectă însă și în multitudinea de cazuri de noi în care sărăcia lucie este la ea acasă.