Deodorantul și antiperspirantul fac parte, în egală măsură, din rutina zilnică a femeilor și a bărbaților. Cu toate că avem de unde să alegem un produs potrivit pentru nevoile noastre, rareori facem alegerea în funcție de ingredientele care se regăsesc pe eticheta produsului, întrucât de multe ori cădem în capcana marketingului și facem o alegere nepotrivită.
Deodorantul și antiperspirantul nu sunt sinonime. Deodorantul funcționează omorând bacteriile de la nivelul pielii, reducând astfel mirosul. Pe de alta parte, antiperspirantele au un dublu rol, ucigând bacteriile și totodată acoperind porii cu aluminiu pentru a suprima transpirația.
Studiile au dovedit că persoanele care folosesc antiperspirant au la nivelul pielii comunități bacteriene alterate, în comparație cu cele care folosesc deodorant. Substanțele chimice din deodorantul sau antiperspirantul folosit reușesc să penetreze pielea și să ajungă în sânge.
Cum îți pun sănătatea în pericol ingredientele din deodorant și antiperspirant:
Alterarea microbiomei din zona axilei nu este singurul lucru care se petrece atunci când folosim un deodorant sau antiperspirant. Ingredientele din aceste produse sunt, de fapt, îngrijorătoare întrucât reprezintă o amenințare pentru starea noastră de sănătate. Cu toate că deodorantele sunt concepute pentru a avea efect la nivelul pielii, acestea conțin substanțe chimice care trec bariera pielii și ajung în sânge.
Iată care sunt substanțele chimice periculoase din produsele cosmetice:
Aluminiul este folosit în antiperspirante pentru că blochează glandele sudoripare, reducând cantitatea de transpirație secretată. Aluminiul nu reduce cantitatea de transpirație produsă de organism, ci numai pe cea care este secretată prin foliculi. Aluminiul ucide și bacteriile din zona axilei, bacterii care sunt resonsabile de apariția mirosului neplăcut.
Aluminiul este însă un metal care afectează țesuturile de la nivelul sânilor, stimulând apariția și creșterea tumorilor. Așadar, produsele care conțin aluminiu cresc predispoziția pentru cancer la sân.
Parabenii sunt folosiți într-o gamă largă de produse cosmetice, printre care deodorantele, cremele, loțiunile de plajă și produsele pentru îngrijirea părului. Parabenii sunt asociați cu dereglările hormonale întrucât, odată ce penetrează pielea, se comportă precum un hormon estrogen. Studiile făcute în ultimii ani au scos la iveală faptul că parabenii ne pun sănătatea în pericol.
Ftalații – de regulă, toate produsele cosmetice care au un miros puternic, conțin ftalați. Antiperspirantele și deodorantele care miros frumos au un conținut ridicat de ftalați.
Ftalații împiedică hormonii androgeni să funcționeze așa cum ar trebui. Așadar, acești compuși sunt toxici pentru organele reproducătoare ale femeii, dar și ale bărbatului.
Triclosanul – acest ingredient este folosit în deodorante și antiperspirante pentru efectul său antibacterian. Oamenii de știință suspectează că triclosanul are un efect negativ asupra glandei tiroide, însă nu există încă dovezi clare care să certifice acest lucru.
Aromele – parfumurile din deodorante și antiperspirante pot cauza reacții alergice sau iritații la nivelul pielii.
Adepții unui stil de viață sănătos renunță complet la produsele cosmetice care conțin substanțe chimice dăunătoare. Pentru a renunța la produsele cosmetice periculoase, poți alege alternative organice. Pe piață există o sumedenie de produse din care poți alege unul care să te mulțumească. Cel mai important este să citești întotdeauna cu atenție eticheta produselor achiziționate.