Sunt cunoscute pericolele consumului de aluat de prăjituri necopt, dar ştiai că există o mulțime de alte alimente care îți pot face rău sau nu-ți oferă atât de multe elemente nutritive dacă sunt mâncate crude?
Legumele crucifere sunt mult mai uşor de digerat gătite, au mai multe efecte benefice şi un gust mai bun. Evită să mănânci carnea de orice tip dacă nu este preparată suficient de bine. Cărnurile trebuie gătite la o temperatură potrivit. Pentru carnea tocată, cea mai potrivită este 71°C, iar pentru cotlete, carnea de porc, fripturi de vită sau miel, aceasta este de 62°C. Carnea de pasăre ar trebui să atingă o temperatură internă de aproape 74°C pentru a fi bine gătită. Dacă sunt gătite la temperaturi mai mici, consumul acestora este riscant.
Fasole verde
Fasolea verde crudă nu este neapărat otrăvitoare, aşa cum s-a crezut cândva, dar atunci când este gătită, poate avea niveluri mai mari de lectină proteică, pe care o conține şi care poate provoca probleme digestive. Decolorarea fasolei verzi, prin fierbere, este un semn că a scăzut semnificativ nivelul de lectină, deci este mai sigură pentru consum.
Cartofi
Un aliment preferat de mulți este cartoful. Prăjit, fiert, copt sau sub formă de piure, cartoful este delicios, dar niciodată nu trebuie consumat crud. Cartofii nefierți şi verzi trebuie evitați, deoarece pot conține compuşi toxici numiți glicoalcaloizi, ca solanina, care pot afecta sistemul digestiv. De altfel nici gustul sau textura nu sunt tocmai plăcute.
Roşii
Roşiile sunt gustoase proaspete, gătite, coapte, dar expunerea lor la căldură eliberează un element nutritiv numit licopen, un antioxidant care îmbunătățeşte sănătatea inimii şi reduce riscul de a suferi de cancer. Prin gătire, se distrug pereții celulari şi acest lucru eliberează elementele nutritive precum licopenul. Gătitul alimentelor le face, în general, mai uşor de digerat din acelaşi motiv: distrugerea pereților celulari.
Vinete
Aceste legume au acelaşi compus glicoalcaloid ca şi cartofii cruzi. Este vorba despre solanină, care nu este letală, dar nu este ideal s-o mănânci. Studiile au arătat că vinetele au acțiune antioxidantă atunci când sunt preparate sote, în ulei de măsline.
Broccoli
Este o legumă cu efecte benefice incredibile dacă este gătită corespunzător. De pildă, combate cancerul datorită unor substanțe numite glucozinolați. Un studiu a analizat efectul gătirii la abur față de prăjirea sau fierberea de broccoli şi a constatat că aburul a păstrat sau a crescut nivelul de glucozinolați, în timp ce prăjirea sau fierberea au determinat compuşii să se degradeze în mod semnificativ. În plus, este mult mai uşor pentru sistemul digestiv să proceseze broccoli dacă acesta este gătit şi nu consumat crud.
Spanac
Crud sau fiert, spanacul oferă multe elemente nutritive, dar, atunci când este ținut la aburi, este digerat mai bine. Mai mult, organismul asimilează mai uşor fierul şi calciul preluate din spanac. Acidul oxalic din spanac, care de obicei inhibă absorbția fierului şi calciului, se diminuează la aburi sau în urma fierberii.
Sparanghel
Una dintre acele legume care are un gust mai bun dacă este condimentat şi gătit corespunzător, sparanghelul este şi mai sănătos dacă nu este mâncat în stare crudă. Gătirea sparanghelului verde creşte conținutul său de antioxidanți în comparație cu consumul tulpinilor crude.