De ce este bine să bem apă plată cu lămâie? Nu doar pentru că e la modă, ci pentru că este benefică sănătății în general.
Iată câteva motive pentru care trebuie să consumi apă cu lămâie.
Hidratează
Unele ghiduri propun un consum zilnic de 2,7 l lichide pentru femei și 3,7 l pentru bărbați, în categoria lichide fiind incluse apa consumată ca atare și cea din alimente sau alte băuturi. Alte ghiduri propun să consumăm 40 ml apă/kg corp/zi, însemnând că, la o greutate de 60 de kg, aportul zilnic să fie de 2,4 l. Există și specialiști care ne sfătuiesc să ne încadrăm în cele 8 pahare pe zi. În concluzie?
Nu știm exact câtă apă să consumăm, însă un lucru este cert – apa este cea mai buna sursă de hidratare! Mulți nu bem cât ar trebui, iar acest lucru se întâmplă pentru că apa nu are gust. Aici își intră în rol apa cu lămâie – putem să îmbunătățim gustul apei adăugând sucul de la o lămâie stoarsă. În felul acesta, bem mai multă apă și ne hidratăm eficient, un aspect esențial pentru o stare de sănătate optimă. Cum aflăm că bem suficient? Simplu. Culoarea urinei trebuie să fie galben pai sau aproape limpede!
Îmbunătățește digestia
Acidul asigură un mediu prielnic digerării alimentelor, de aceea stomacul îl secretă în cantități mari. Potrivit unor cercetări, acidul din lămâie se dovedește util în completarea celui secretat de stomac, care se reduce pe măsură ce înaintăm în vârstă. Unele persoane beau dimineața apă cu lămâie ca un laxativ pentru a preveni constipația. Apa cu lămâie nu contribuie doar la îmbunătățirea digestiei, ci are și efect diuretic, prevenind acumularea toxinelor.
Are un rol în slăbit
Un studiu publicat în Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition scoate la iveală faptul că polifenolii cu rol antioxidant din compoziția lămâilor reduc semnificativ surplusul ponderal provocat de alimentația bogată în grăsimi. Totodată, rezistența la insulină este îmbunătățită. Deși studiul este efectuat pe șoareci, rămâne să fie dovedit și la oameni. Cu siguranță că, dacă faci un obicei din a consuma apă cu lămâie dimineața, timp de 20 de zile, înlocuind sucul de portocale sau cafeaua cu lapte pe care le bei la trezire, foarte probabil că talia ți se va subția.
Este o sursă bună de vitamina C
Vitamina C este un antioxidant important, care previne distrugerea celulelor cauzată de radicalii liberi. Deși lămâia nu este în topul alimentelor celor mai bogate în vitamina C (cum ar fi ardeiul, brocoli, guava, papaya, kiwi, portocala, căpșuna, ananasul etc.), potrivit United States Department of Agriculture, 60 ml de zeamă de lămâie (suc stors de la o lămâie proaspătă) furnizează 18.6 miligrame (mg) de vitamina C, doza zilnică recomandată (DZR) la adult fiind de aproximativ 65-90 mg. Vitamina C reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) și hipertensiune arterială. Alte studii, deși contradictorii, scot la iveală faptul că vitamina C ajută în prevenția sau reducerea duratei răcelii comune la unele persoane.
Îmbunătățește aspectul pielii
Rămâne discutabil felul prin care apa îmbunătățește aspectul pielii, însă un lucru este sigur: dacă pielea este deshidratată, își pierde din elasticitate, devine uscată și predispusă la riduri. Nu este clar cum ar trebui să procedăm: să bem mai multă apă sau să aplicăm o cremă de față hidratantă? Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul University of Wisconsin-Madison ne recomandă consumul a cel puțin 8 pahare de apă zilnic pentru a ne menține hidratați și a elimina toxinele din piele.
Furnizează potasiu
Organismul nu poate funcționa optim în lipsa acestui mineral. Potasiul este necesar pentru comunicarea neuro-musculară, precum și pentru transportul substanțelor nutritive și eliminarea reziduurilor. Potasiul contrabalansează unele dintre efectele sării asupra tensiunii arteriale.
Împiedică formarea calculilor renali
Acidul citric din lămâi contribuie la prevenirea calculilor renali - cercetătorii americani recomandă creșterea aportului de acid citric pentru reducerea riscului de a dezvolta noi calculi renali. Apa cu lămâie nu ajută doar în obținerea unei cantități crescute de acid citric, ci furnizează și apa necesară pentru diureză. O jumătate de cană de suc de lămâie poate conține aceeași cantitate de acid citric pe care o regăsești în unele medicamente care ți-au fost prescrise.
Efecte adverse:
Se poate ca apa cu lămâie să aibă efecte adverse? În ciuda potențialului benefic, lămâia conține acid citric, care în teorie poate eroda smalțul dentar. Pentru a reduce riscul, adaugă apă într-o proporție mai mare și bea cu ajutorul unui pai. Poți clăti gura după aceea.
După ce beau apa cu lămâie, unele persoane acuză senzație de arsură retrosternală (pirozis).
Există cazuri în care apa cu lămâie a fost blamată și pentru vizitele prea dese la toaletă. Deși sucul de la lămâie este considerat diuretic (crește producția de urină), nu există dovezi care să arate că vitamina C din surse naturale (lămâia) ar avea efect diuretic. Frecvența crescută a vizitelor la baie poate fi pusă pe seama consumului de apă în cantitate mai mare, ceea ce este, însă, un lucru bun.