mamaplus.md

Utilizarea şi comercializarea veselei din plastic va fi interzisă

-
//
29.11.2018

Utilizarea şi comercializarea veselei din plastic va fi interzisă în totalitate din 1 ianuarie 2021. Deputaţii au votat astăzi, în lectură finală, modificările legislaţiei în acest sens.

mamaplus.md

Oamenii însă vor putea utiliza farfurii, pahare sau tacâmuri din materiale biodegradabile, cum ar fi porumb, hârtie, amidon sau sfeclă de zahăr. 

Potrivit autorilor iniţiativei, obiectele din plastic emană o cantitate mare de gaze toxice şi sunt o sursă de gunoi. Cei care nu se vor conforma legii vor fi sancţionaţi.

Pentru persoanele fizice amenda va ajunge până la 4500 de lei, iar pentru cele juridice până la 12 mii de lei. Anterior, s-a decis interzicerea prin lege, de la începutul anului viitor, a pungilor din plastic mai groase cu sau fără mâner din 1 ianuarie 2019 sunt interzise pungile mai groase, cu sau fără mâner. Pungile mai subțiri vor fi interzise în comerț din 1 ianuarie 2020, iar cele foarte subțiri din 1 ianuarie 2021.   

Tot astăzi, la Parlament a fost votată legea cu privire la condominiu. Documentul prevede înregistrarea de stat obligatorie a dreptului de proprietate comună cote-părţi asupra bunurilor din condominiu.

De asemenea, se va institui un Fond de reparaţii la care vor contribui obligatoriu toţi proprietarii.

Banii vor fi utilizaţi pentru reparaţie, izolări termice şi fonice ale clădirilor sau pentru instalarea anumitor echipamente moderne de control a blocurile. Locatarii care nu vor contribui financiar, vor putea fi daţi în judecată de către cei de la Asociaţia locatarilor. 

Sursa: publika.md