mamaplus

Un meniu unic și echilibrat în grădinițele Capitalei, din 1 iunie: Ce includ mesele principale și gustarea copiilor

-
//
06.06.2023

Din 1 iunie, copii din grădinițele Capitalei se bucură de un meniu unic. Astfel, în sezonul vară-toamnă, regimul de activitate de 10,5 ore va include 3 mese principale - dejun, prânz, cină şi o gustare. Acestea vor conține un echilibru de calorii, proteine, lipide, glucide. Din meniu nu va lipsi cel puțin o porție de carne și pește pe zi, scrie tv8.md.

mamaplus

La micul dejun, micuții vor mânca terci din diferite cereale, supă de orez cu lapte, paste integrale cu unt sau ouă fierte și vor bea lapte sau ceai.

Prânzul va include salată din legume proaspete, cu semințe de susan, două feluri de mâncare caldă, compot și pâine din făină integrală. Printre mâncărurile calde, se regăsesc: zeamă cu carne de pui și smântână, pârjoale din carne de pui cu sos din legume, supă „Țărănească”, pește copt, supă cu mazăre/fasole, borș cu sfeclă roșie, carne de curcan cu legume înăbușite.

Pentru gustare, copiilor le vor fi puse la dispoziție: mere, vișine, caise, prune, piersici, struguri, banane.

Iar meniul de la cină poate include: papanași din brânză de vaci, omletă, șarlotă, tartine, tocană din legume, budincă și alte bucate.

La elaborarea Meniului model unic sezon (vară – toamnă) a fost utilizat Ghidul metodologic culinar, care conține setul de fișe tehnologice pentru realizarea preparatelor culinare conform meniului, acesta fiind întocmit de către un grup de lucru (directori de instituții, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică) în cadrul DGETS, cu recomandările de rigoare a specialiștilor nutriționiști reprezentanți ai ANSP și CSP.