mamaplus

Singurul liceu cu predare în limba română din Tiraspol, obligat să-și suspende activitatea

-
//
06.08.2021

Situație tensionată în Transnistria. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a solicitat intervenția Guvernului de la Chișinău după ce autoritățile separatiste au refuzat înregistrarea liceului ”Lucian Blaga”, singurul cu predare în limba română din Tiraspol. Activitatea liceului a fost suspendată pentru cel puțin trei luni.

”În cadrul monitorizării respectării dreptului la educație a copiilor din regiunea transnistreană, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a constatat că autoritățile de la Tiraspol au refuzat înregistrarea Liceului Teoretic ”Lucian Blaga din municipiul Tiraspol şi au suspendat activitatea acestuia pe termen de cel puțin trei luni”, se arată într-un comunicat al instituției.

Avocatul Poporului reclamă faptul că elevii nu vor putea continua cursurile în anul şcolar 2021/2022, fapt care încalcă dreptul copiilor la educație şi mai multe articole din Convenția ONU pentru drepturile copilului.

Pentru rezolvarea situației, Maia Bănărescu a făcut demersuri pe lângă ministrul moldovean interimar al Educației, Lilia Pogolşa, şi vicepremierul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, cerându-le să fie luate în regim de urgență măsuri.

În 22 iunie, fostul director al liceului Ion Iovcev a fost demis de actualul ministru interimar al educației de la Chişinău, pe motiv că ar fi depăşit vârsta legală pentru aflarea în câmpul muncii şi în funcția de director.

Rezolvarea situației va cădea în sarcina noului Guvern, care a fost învestit vineri la Chişinău.