mamaplus

Primul copil internat cu hepatită nespecifică la Chișinău se simte bine: „Este un caz cu final fericit”

-
//
16.05.2022

Primul copil care a fost diagnosticat și internat cu hepatită nespecifică se simte mult mai bine și urmează să fie externat din secția de reanimare. Părinților li se solicită vigilență.

„Copilașul era în stare foarte gravă. Colegii s-au mobilizat, au fost instituite mai multe consilii medicale, aplicate investigații și tratamente. Acum, copilul este în stare mult mai bună. Rămâne încă în secția de reanimare, însă, azi-mâine va fi transferat deja în secție obișnuită. Este un caz cu final fericit”, a anunțat șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca.

Totodată, el i-a îndemnat pe părinți să fie atenți la starea de sănătate a copiilor lor și să anunțe imediat medicul în cazul în care observă semne de icter sau alte simptome specifice bolii.

Amintim că la data de 12 mai, Ministerul Sănătății anunța despre înregistrarea în Republica Moldova a primului caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii. Pacientul este un copil care a fost internat pe 7 mai în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.

Pe parcursul spitalizării au fost efectuate investigații complexe, toate probele la virușii hepatici cunoscuți sunt însă negative și au fost excluse, de asemenea, alte cauze care determină afectarea ficatului. Astfel, cazul este considerat de etiologie necunoscută.

În context, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să fie atenți la semnele hepatitei acute, precum apariția icterului - culoarea galbenă a feței și a sclerei, urina întunecată la culoare, dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale precum greață, vomă, diaree și dureri abdominale. La apariția primelor simptome, părinții trebuie să solicite medicul de familie sau la Serviciul de urgență 112.