Date alarmante! Mii de copile rămân gravide și sute fac avorturi

Date alarmante! Mii de copile rămân gravide și sute fac avorturi

-
//
13.07.2017

Datele statistice privind numărul sarcinilor, dar și avorturile în rândul fetelor și adolescentelor rămân alarmante. Cifrele sunt în creștere pentru segmentele de vârstă 10-14 și 15-17 ani în ceea ce privește avorturile, ceea ce indică grave probleme la capitolul educare, prevenire și control. De altfel, specialiștii atenționează că accesibilitatea redusă a contraceptivelor, mediul social și cadrul instituțional existent favorizează creșterea cazurilor de sarcini printre adolescente, scrie e-sănătate.md.   

Date alarmante! Mii de copile rămân gravide și sute fac avorturi

Potrivit statisticilor, anul trecut au fost înregistrate 1.975 de sarcini printre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 10 - 19 ani, dintre care 6 nașteri au fost înregistrate printre adolescentele cu vârsta de la 10 la 14 ani, 404 nașteri printre adolescentele cu vârsta cuprinsă însă 15 - 17 ani și 1.565 de nașteri în cazul tinerelor care au vârsta de la 18 la 19 ani.

Numărul avorturilor în anul 2016 printre tinerele de până la 15 ani a fost de 10 cazuri. În aceeași ordine de idei, 233 de avorturi s-au înregistrat printre fetele cu vârsta de la 15 la 17 ani, cu două mai mult decât în anul 2015 și 679 de avorturi printre tinere de 18 la 19 ani, cu 73 mai puțin față de anul precedent.

Situația este diferită când vorbim de mediul urban și rural

Specialiștii susțin că în zonele urbane rata adolescentelor care rămân însărcinate este de două ori mai mică decât în zonele rurale, iar acest lucru se întâmplă, pentru că fetele de la orașe au acces la mai multe surse de informare, la metode de contracepție și au o altfel de discuție cu părinții.

„De obicei există un număr mai mare al fetelor însărcinate din mediul rural, pentru că fie părinții sunt plecați peste hotare, fie mamele sunt foarte ocupate sau nivelul de educație nu le permite să vorbească cu copiii pe astfel de teme”, spune Galina Leșco, ginecolog, doctor la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”.

Un motiv din care multe fete iau decizia de a deveni mame la o vârstă timpurie este faptul că depistează târziu sarcina, fie din dorința de a deveni matură prin nașterea copilului, fie din dorința de a consolida relația cu partenerul, sau de a scăpa de abuzurile din familie și de sărăcie. „Fiind într-o relație, fetele de doar 15 de ani de la sate cred că datorită sarcinii vor obține un alt statut”, explică ginecologul.

Tot specialiștii susțin că începutul unei relații sexuale trebuie să fie o etapă conștientă și asumată din ambele părți. „Noi recomandăm ca începutul relației sexuale să fie benevolă, conștientă, ambii parteneri să fie pregătiți de consecințele nefaste. Când ei sunt capabili să pună bazele unei relații, să-și continue studiile, să-și planifice o familie, atunci noi spunem că ei sunt pregătiți pentru o relație matură”, spune Galina Leșco.

„O cale sănătoasă, avansată spre sexualitate este luată atunci când persoana are suficientă satisfacție psiho - emoțională, adică este suficient de hrănită emoțional, încât să nu caute în partenerul său mama sau tata pe care nu i-a avut”, spune psihoterapeutul Oxana Șevcenco.

Conform experților internaționali, sarcina precoce până la 16 ani are o rată a mortalității de două ori mai mare decât o sarcină normală, iar a mortalității perinatale de patru ori mai mare.

În prezent în Moldova există 40 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, care încearcă să ajute tinerii să abordeze altfel tema sexualității. Acestea informează tinerii despre cum să-și cunoască necesitățile personale, cum să prevină o sarcină nedorită, cum să se protejeze, cum să-și planifice o sarcină și să pună bazele unei familii.

Potrivit datelor statistice în Republica Moldova sunt 380 de mii de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10 - 19 ani.

Sursa: e-sănătate.md