Subiectul „sănătate” este adesea înconjurat de zvonuri și mituri. Fie că le-am auzit la mama, la bunica sau la vecina, toate ne dezinformează. Vom încerca în cele ce urmează să le clarificăm pe cele considerate a fi cele mai frecvente și mai cunoscute.

Cele mai mari 20 de minciuni care ţi s-au spus pentru a rămâne sănătos

Atunci când e vorba de sănătatea ta este important să fii informat corect. De la comprese cu iaurt pentru infecțiile cu fungi până la alăptatul produce rănirea sânilor, s-ar putea să fiți surprinse să vă aflați că ceea ce părea a fi adevărat este de fapt o mare minciună.

1. Este greu să rămâi însărcinată după 35 de ani. Dacă ai impresia că îți este afectată fertilitatea după împlinirea acestei vârste, nu te îngrijora. Și după 35 de ani, femeile pot deveni mame la fel de ușor ca una de 20 de ani.

2. Ceaiul de merișoare tratează infecțiile urinare. Potrivit unor studii medicale, nu există nicio dovadă că acesta vindecă infecțiile urinare. Aceste afecțiuni se produc din cauza bacteriilor care ajung prin uretră la vezica urinară și pot fi distruse doar cu antibiotice.

3. La menopauză te îngrași. Se spune că un nivel scăzut al hormonilor feminini va determina acumularea de kilograme nedorite. Menopauza nu se manifestă la fel la toate femeile, tendința spre îngrășare fiind de fapt o moștenire genetică.

4. Dacă sari peste micul dejun te vei îngrășa. Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zile, dar nu înseamnă că te vei îngrășa dacă sari peste el. Acest mit a fost demontat de un studiu realizat de o echipă de nutriționiști în 2014. Fără micul dejun organismul tău nu va avea energia necesară pe parcusul zile și atât.

5. Dacă faci abdomene vei avea pătrățele. Ușor de zis! Abdomenele realizate zilnic te ajută doar să reduci nivelul de grăsime de pe abdomen cu până la 20%.

6. Poziția misionarului în timpul sexului te ajută să rămâi gravidă mai repede. O femeie poate deveni mamă, indiferent de poziția în care face sex.

7. Dacă ai muci verzi înseamnă că ești bolnavă. Nu înseamnă neapărat că ai nicio infecție a sinusurilor. Pur și simplu așa funcționează organismul tău ca să se protejeze.

8. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât scad performanțele tale sexuale. Chiar și la menopauză femeile se bucură de plăcere în dormitor.

9. Folosind metode de contracepție face ca o femeie să rămână însărcinată mai greu după aceea.

10. Sutienul cauzează cancer. Acest zvon a pornit de la faptul că sutienul nu permite drenarea sistemului limfatic.

11. Dacă porți make-up, nu mai ai nevoie de o cremă cu factor de protecție solară atunci când mergi la plajă. Produsele de make-up au în conținutul lor un factor UV foarte scăzut, care nu te protejează suficient de razele ultraviolete.

12. Dacă citești pe lumină artificială îți strici vederea. Probabil ați auzit acest mit adesea când erați mici, dar era total neadevărat. Dacă folosești o lumină la o intensitate bună, aceasta nu îți va afecta ochii.

13. Vezica femeii e mai mică decât cea a bărbatul. Da, femeia urinează mai des decât un bărbat, dar nu înseamă că vezica ei e mai mică. Frecvența mai mare a urinărilor se datorează poziției vezicii în abdomen. Aceasta se află în fața uterului, care pune presiune pe ea.

14. Dacă nu ai menstruație, sigur ești însărcinată. Nu neapărat! Menstruația poate lipsi sau întârzia și din cauza altor factori, cum ar fi stresul sau exerciții fizice în exces.

15. Pe vreme rece răcești. De fapt, răceala este produsă din cauza unui virus, nu a temperaturilor scăzute de afară.

16. Incontinența urinară apare doar la femeile în vârstă. Aceasta poate apărea la toate femeile când strănută, tușesc sau în timpul exercițiilor fizice.

17. Alăptarea produce ragade sau rănirea sănilor. O atașare corectă a copilului la sân înseamnă alăptare lină, fără dureri.

18. Dacă îți trosnești degetele de la mână, vei face artrită. S-a demonstrat științific că între cele două nu există nicio legătură.

19. Trebuie să bei 8 pahare de apă pe zi. Trebuie, de fapt, să bei, atâta apă cât organismul îți cere. Cantitatea de apă crește cu cât  ești mai activă.

20. Nu ai nevoie de soare iarna. Din contră, soarele ajută la producerea vitaminei D, responsabilă cu absorbția calciului în oase.

Sursa: tabu.ro