mamaplus.md

Metode de alăptare a gemenilor

-
//
12.08.2015

E posibil să alăptezi gemeni? 

Desigur că da. Multe mame de gemeni alăptează copiii pînă la 1,5 ani, iar uneori pînă la 2 ani. Aproape toate mamele știu că laptele matern e cea mai bună hrană pentru micuți, iar dacă copiii, după cum în majoritatea cazurilor se întîmplă, s-au născut înainte de termen, mamele îi alăptează pînă la 2 ani și mai mult. Cercetătorii au observat că laptele mamelor ai căror copii s-au născut înainte de termen conține mai  multă grăsime și anticorpi decît la cele care au născut la termen. Compoziția laptelui la fiecare mamă în parte este diferită și corespunde necesităților copilului ei.  

Metode de alăptare a gemenilor

Începutul alăptării

La început, proiectul „Alăptarea gemenilor” poate uimi și pe cea mai calmă mamă. De aceea multe mămici, în special în primele zile, se străduiesc să nu trăiască cu viitorul, ci cu prezentul. Problemele mari se divizează în mici, le scriem și le rezolvăm pe rînd: ochii văd, mîinile bucură. 

Așadar, cînd începem alăptarea gemenilor? Bineînțeles de la maternitate. Dacă copiii s-au născut la termen și au reflexul suptului, e mai bine să începeți să-i hrăniți în primele ore după naștere. În multe maternități, imediat după naștere, copiii sînt puși la sînul mamei și au posibilitatea să obțină primele picături de colostru. Chiar dacă copilul se află în incubator pentru a-i menține temperatura corpului, dar este născut la termen, trebuie scos puțin de acolo și alăptat. Rugați-o pe sora medicală să vă ajute. Personalul maternităților cunoaște importanța laptelui matern și vă va susține în inițiativa de a vă alăpta copilul. Dacă se vor găsi binevoitori care să vă spună:  „Nu știu, să alăptezi gemeni e prea de tot...!” sau „Abia ai născut, dragă, du-te și te odihnește!” Ignoră-i, să știți că doar dvs. puteți hotărî cum să procedați. Aproape toate mamele întîmpină dificultăți la alăptarea gemenilor doar la sîn în maternitate, întrucît mama se confruntă cu multe  lucruri noi și pot apărea întrebări și complicații.  Dar cu două „întrebări” e și mai complicat. Iar de ajutor și susținere vei avea parte doar acasă.

Dacă gemenii se nasc înainte de termen, aceștia sînt  separați de mamă, pentru a primi proceduri medicale suplimentare. În această situație micuții au instinctul suptului slab dezvoltat (însă mamele reușesc să depășească greutățile și să hrănească copiii la  sîn). Ar fi bine dacă, în maternitate fiind,  ați telefona unei persoane capabile să vă dea niște sfaturi (de exemplu, unei mame cu experiență, consultantului grupei de susținere a alăptării La Leche League); și mai bine ar fi dacă ați apela la ajutorul cuiva.

Dacă micuțul nu poate fi alăptat sau dacă nu reușiți să-l hrăniți de cîte ori e necesar (minimum de 8 ori pe zi), trebuie să vă mulgeți. În maternitate există pompe speciale pe care le puteți folosi sau puteți cumpăra sau închiria o pompă electrică.

Еxistă agenții care închiriază pompe de firma „Medela”, le puteți comanda cînd sînteți la maternitate sau la externare. Stoarceți laptele timp de aproximativ 15-20 de minute din fiecare sîn, pe rînd (de exemplu 5 min. din dreptul, 5 din stîngul, iar apoi 4 și 4, 3 și 3, 2 și 2. Odihniți-vă și mai mulgeți cîte 2 minute din fiecare).

Înainte de a stoarce laptele, sînul trebuie masat bine, în poziție aplecat, sau să aplicați o compresă călduță și să beți minimum un pahar de lichid.

Dacă nu alăptați micuțul, stoarceți laptele de 8 ori în zi. Dar dacă îl hrăniți uneori și se golește sînul, e suficient să vă mulgeți după ce au trecut 2-3 ore de la alăptare. Laptele muls poate fi păstrat la temperatura camerei aproape 4 ore, pînă la următoarea hrănire. Dacă copiii nu l-au băut, poate fi pus în frigider și păstrat pînă la 8 zile.

Metode de alăptare a gemenilor

Dacă de la început nu aveți suficient lapte (sau vă pare că nu aveți) și, de exemplu, în maternitate trebuie să includeți un supliment, aceasta nu înseamnă că nu veți putea alăpta micuții exclusiv la sîn. Majoritatea mamelor de gemeni (și nu numai), cînd sînt externați, pot recurge doar la alăptare. Ar fi bine să vă ajute cineva, să vă absolve de unele griji casnice, de asemenea puteți citi cărți despre alăptare, să  apelați la sfaturile unei mame care a alăptat mai mult timp, ale consultantului grupului de susținere.

Iar în cazul în care nu puteți alăpta doar la sîn, suplimentul este, de asemenea, folositor. Cu cît mai mult lapte aveți, cu atît mai protejați sînt copiii de boli. Însă știm că alăptatul mai înseamnă și contactul permanent cu copilul, chiar și în cazul în care aveți puțin lapte, această legătură se formează și e foarte importantă pentru mamă, în special pentru copil, care este atît de neajutorat și care nu este obișnuit să se afle separat de mamă.

Allen Sain, consultant certificat în alăptare, recomandă mamelor de gemeni să încerce să hrănească la sîn:

„Chiar dacă alăptarea va dura cîteva zile, aceasta va fi o contribuție inestimabilă la formarea imunității copilului. Fiecare mamă, chiar de la primele clipe de viață ale micuților, îi poate alăpta, așa sîntem formate de la natură. Pentru aceasta e nevoie de multă răbdare, energie, motivație, iar de aceste calități veți avea nevoie atunci cînd veți îngriji doi copii odată. Unele mame susțin că, după ce au început lactația,  le este mai greu să pregătească suplimentul, să-l încălzească, să-l răcorească, să îngrijească sticluțele, să le sterilizeze, după care să le dea copiilor. În orice caz, dacă nu doriți să alăptați, puteți apela la hrana artificială, să procedați invers e mai complicat sau imposibil. ”

Majoritatea mamelor reușesc să-și alăpteze gemenii (nu în zadar avem 2 sîni). Se spune că în primele zile de alăptare „se rup” sînii de lapte, chiar dacă e vorba de un singur copil. Pentru a folosi acest dar al naturii, e important să hrăniți copilul cît mai des și să goliți sînii cît mai bine, aceasta pune bazele unei alăptări reușite. În această perioadă e posibilă creșterea cantității de lapte datorită funcției hormonale.

Metode de alăptare a gemenilor

Să trecem la aspectele estetice ale alăptării.

Să-i hrănim odată sau pe rînd?

Aceasta este cea mai frecventă întrebare a mamelor de gemeni. Nu există o regulă specială de hrănire a micuților. Unele mame preferă să-i hrănească odată, altele pe rînd. Cîteodată ambilor copii le place să sugă dintr-același sîn, alții din fiecare sîn pe rînd. Așadar, există mai multe posibilități. Dacă alăptați micuții odată, o puteți face „pe sub mînă!”. Așezați-vă pe pat, sub fiecare mînă puneți o pernă sau o plapumă. Micuții vor mînca odată, unul din dreptul, altul din stîngul. Picioarele copiilor se vor afla la spatele dvs. Folosiți mai multe perne. Există perne speciale pentru alăptarea micuților (puteți confecționa și singure). Pentru început veți avea nevoie de ajutor, apoi vă veți obișnui.

O altă modalitate de a alăpta odată. Așezați-vă comod într-un fotoliu cu spetează, pe un micuț puneți-l la sînul drept, astfel încît corpul lui să fie lipit de al dvs., iar pe celălalt copil la dreptul, care va fi lipit deja de fratele sau de sora sa. Copiii stau parcă încrucișați. Fiți atente  ca micuțul din exterior să apuce bine sînul, să nu vă doară, să nu întindă sînul și să nu alunece.

De asemenea, e comod să ții un micuț în poziția obișnuită, iar pe altul în poziție „pe sub mînă”.

Străduiți-vă să nu puneți un copil de fiecare dată la același sîn. Ei, deseori, sug diferit, și sînul ar putea căpăta forme diferite. Cînd îl hrăniți, ochiul copilului este îndreptat spre dvs., se încordează, iar cel de jos este antrenat  mai puțin.

Metode de alăptare a gemenilor

Dacă unul dintre copii întîmpină greutăți la supt  într-o anumită poziție, schimbați poziția. De exemplu, dacă copilul refuză să sugă sau dacă fratele îl apasă cu greuatea sa, faceți ca aceștia să nu se atingă.

Se întîmplă că unul dintre gemeni este mai slăbuț și mînîncă mai puțin. Aveți grijă să-l puneți la sînul cel mai plin și să-l hrăniți cu lapte muls cu lingurița, pînă nu va adăuga în greutate. Hrăniți-l mai des, pentru că nu poate emana mai mult odată și mănîncă cu porții mai mici.

În orice caz, pînă se învață să apuce sînul bine, trebuie hraniți pe rînd. Alăptați-l mai întîi pe cel mai înfometat, așteptați să înceapă să sugă bine și începeți să-l alăptați și pe celălalt. Rețineți: în primele zile după naștere  e perioada de adaptare, atît pentru dvs., cît și pentru copii.

Natalia, mămă de gemeni și consultant în alăptare, descrie experiența sa: „Alăptarea gemenilor nu este un act de eroism al mamei. Cu doi totul e mai complicat, iar alăptarea ușurează viața mamei. Ca și în cazul unui copil: dacă respecți un regim al meselor, noaptea etc., vei avea lapte suficient pentru amîndoi. Poate nu-ți va reuși totul imediat după naștere, în special în cazul unei nașteri  înainte de termen, dar este real. E esențial ca  mama să cunoască aceste lucruri și să știe că poate trece doar la alăptarea la sîn și să vrea acest lucru. 

Metode de alăptare a gemenilor

Alăptările de noapte

Alăptatul noaptea poate fi organizat diferit. Pare comod somnul parțial sau totalmente împreună, care îi permite mamei să se odihnească bine și să doarmă suficient, practic nu se ridică din pat pentru hrănire.

Alte mămici iau copiii lîngă ele, pe rînd: unul se află lîngă mama, celălalt în pătuc. Apoi îi schimbă cu locul. Alteori mama îi culcă lîngă ea și-i hrănește pe rînd.

Mama poate să-i hrănească concomitent, atunci micuții stau în ambele părți ale mamei. O mamă cu experiență poate și să doarmă în acest fel, odihnindu-se în continuare. De exemplu, mama poate sta semiculcată pe pernă, iar copiii încrucișați, brațele mamei țin copiii și se sprijină de pernă (ca micuții să ajungă la sîni). Mama se poate întoarce pe o parte, unul dintre copii să stea în poziție normală, numai că puțin mai ridicat pe pernă, al doilea - deasupra mamei, iar mîna mamei să stea pe pernă. De la început veți  avea nevoie de ajutor ca să vă faceți comod între perne și copii. Pentru alăptatul de noapte pernuța pentru alăptat vă va fi de mare folos.

Cine o poate ajuta pe mama de gemeni?

În ziua de astăzi, aproape firecare mamă care alăptează are nevoie de ajutorul unei femei cu experiență, iar mama de gemeni - de două ori mai mult.  Vă recomandăm ca înainte de naștere să apelați la sfaturile unui consultat în alăptare sau ale unui consultant din grupul de susținere (în zona în care locuiți), să participați în cercurile mamelor care alăptează, dacă există în oraș. Veți beneficia de susținere și veți afla ce să faceți pentru a avea suficient lapte. Aici puteți afla toată informația necesară de la mamele cu experiență. În situațiile mai complicate, de exemplu, dacă alăptarea este însoțită de dureri în sîn sau mameloane sau dacă unui copil nu-i ajunge lapte, apelați la consultația unui specialist în alăptare. La alăptarea gemenilor trebuie să țineți cont de recomandările unui profesionist și să învățați corect posibilitățile și metodele de alăptare. În afară de aceasta, căutați părinți de gemeni cu experiență. În acest proces sînt importante sfaturile practice, care nu încap într-un articol. În zilele noastre poți interacționa pe forumuri cu mulți părinți de gemeni, ceea ce este foarte important pentru început.

Metode de alăptare a gemenilor

În afară de ajutor profesional, în primul rînd, mama are nevoie de susținerea apropiaților, în special a soțului. Bineînțeles că are nevoie de ajutor la treburile casnice, pentru că pentru hrănirea gemenilor e nevoie de două ori mai mult efort, atît fizic, cît și psihic

Iată recomandările La Leche League pentru mamele de gemeni:

„Cînd vă externează, trebuie să aveți grijă de dvs. la fel ca și de micuți. Mîncați sănătos, dacă doriți să gustați ceva, alegeți produse cu puține calorii, precum cașcaval, crackerși, fructe, iaurt. Beți apă (minerală, negazată), sucuri, lapte. Dormiți de fiecare dată cînd aveți posibilitate. Nu refuzați ajutorul prin casă.  Nu vă epuizați, oricum nu veți reuși să le faceți pe toate. Limitați numărul vizitelor în primele săptămîni. Acceptați ajutorul rudelor și prietenilor care vă vizitează, ei pot să pregătească mîncarea, să schimbe scutecele, să supravegheze copiii pînă veți face un duș.”

Lasați-l pe  soț să citească aceste recomandări și rugați-l să vă ajute în această perioadă complicată. Nu întotdeauna bărbații înțeleg ce încărcătură morală și fizică reprezintă aceasta – să hrănești doi copii. Înărmați-vă cu răbdare și cu informație științifică despre beneficiile alăptării, să-i convingi cu informație științifică (rețineți că, de obicei, e mai ușor să-i convingi cu informație științifică). Prietenele mele, mame de gemeni, susțin că nu ar fi rezistat fără susținerea permanentă a soților.

Iată ce spune Ghila (mamă a trei copii, dintre care 2 gemeni, care i-a alăptat  mai mult de 2 ani):

„Soțul se trezea noaptea și îmi aducea copilul care s-a trezit. Îl hrăneam aproape dormind. Cînd al doilea se trezea, soțul mă ajuta să-i pun la sîn pe ambii sau îl lua pe cel care se sătura. Ziua soțul mergea la serviciu, iar seara scălda copiii, le pregătea biberonul (mai aveau nevoie de o sticluță de amestecuri în afară de sîn în zi,  pînă la introducerea suplimentului), schimba scutecele.

Sîmbăta aproape că nu vedeam copilașii, eu dormeam, mă odihneam, citeam, iar el îi aducea ca să îi alăptez.  El făcea mîncare, pe care să o pot încălzi cu o mînă (pentru că în cealaltă țineam unul dintre copiii). De două ori pe săptîmînă venea una dintre bunici să ne ajute,  care aducea produsele necesare, deretica, spăla și se plimba, pînă mă odihneam.”

Hrana mixtă:

Uneori, din diferite cauze, alăptatul nu e posibil:  insuficiența laptelui, la început.  În aceste situații e necesară suplimentarea din lapte de la o donatoare sau amestecuri, care se pot  pune nu doar în  sticluță (există alte recipiente pentru suplimente, precum  cana, lingura, o sticluță specială cu lingură la capăt etc.). Uneori mamele preferă să mulgă laptele și să-l pună în sticluțe, alăptînd copiii la sîn doar de cîteva ori pe zi. Se recomandă ca gemenii să fie hrăniți măcar de cîteva ori în zi la sîn , pentru a  asigura legătura psihologică.  De asemenea, trebuie să țineți minte că, dacă le dați sticluța în fiecare zi, pot renunța la sîn. Dacă vreți să mențineți  procesul natural de alăptare, e mai bine să suplimentați cu porții mici: de exemplu, 1, 2 sau 3 ori în zi o porție de lapte muls sau hrană mixtă.  E mai bine să evitați hrănirea cu sticluța. Dacă celelalte modalități nu sînt posibile,  mai bine ca sticluța să fie oferită de către tată, dădacă. Aceasta îi va ajuta pe copii să asocieze alăptatul cu mama, dar pe tata sau pe altcineva cu biberonul, veți reduce riscul de abandonare a sînului prea devreme. Deseori micuții sînt  hrăniți mai întîi cu amestecuri, apoi sînt alăptați: amestecurile sînt o hrană temporară.  

Metode de alăptare a gemenilor

Dacă ați încercat toate metodele, dar nu aveți suficient lapte, oricum mențineți numărul  zilnic de plasare la sîn, pentru că laptele matern conține anticorpii necesari pentru creșterea imunității și  care nu se conține în nici un amestec. Cum să știți dacă se satură? E suficient să calculați scutecele ude și murdare. Dacă ați calculat 6 foarte grele și 3 murdare pentru fiecare micuț, înseamnă că mănîncă suficient. Un indicator mai sigur e adăugarea în greutate. Mama care este adepta alăptării se obișnuiește cu greu cu ideea suplimentării. Discutați cu alți părinți de gemeni  sau cu consultanții în alăptare. Vă vor ajuta să luați o decizie corectă.

Amestecurile au mai multe beneficii decît cea artificială, cu atît mai mult că veți începe suplimentarea și veți putea să înlocuiți o parte din aceasta  cu supliment, păstrînd alăptarea, și astfel să treceți la alăptare + supliment. 

Sursa