mamaplus

O mamă a devenit virală pe TikTok cu „laptele matern de căpșuni”. Ce este sindromul laptelui roz?

-
//
02.12.2022

Laptele matern nu este unic doar prin compoziția sa, prin beneficiile sale, ci și prin faptul că își poate schimba culoarea.

Sindromul laptelui matern roz. Medicii ne asigură că este vorba despre un fenomen normal, dar că este necesar să monitorizăm cu atenție aspectul laptelui, aspectul sânului, dar și manifestările neobișnuite survenite la noi sau la bebeluș. 

Jo Johnson Overby a apelat la TikTok pentru a înțelege de ce se poate face laptele matern roz. Alăptându-și bebelușul de șase săptămâni, aceasta a scris, într-o postare care a adunat până acum peste 16 milioane de vizualizări, că nu se gândea vreodată că laptele matern poate avea culori diferite.

Potrivit The Sun, tânăra mamă a precizat că: „Nimeni nu mi-a spus vreodată că dacă voi avea un bebeluș, pe care îl voi alăpta, laptele meu va avea numeroase culori.” Astfel, ea a arătat că laptele ei avea o nuanță de roz.

Pentru a explica de ce este atât de îngrijorată, a postat cu videoclip, dezvăluind cum arăta laptele ei. Dacă într-una dintre imagini, laptele dintr-una dintre pungi era alb, în cealaltă pungă se poate cu ușurință diferența de culoare. Nuanța laptelui era roz, precum „laptele cu căpșuni”.

mamaplus

Mama a întrebat de ce se întâmplă așa și dacă este sigur să continue să-și alăpteze copilul. Aceasta a afirmat:

„Când mi s-a întâmplat prima dată a fost într-adevăr alarmant. A fost ca și cum „Ar trebui să nu mai alăptez? Sunt cumva pe moarte?””

Sindromul laptelui matern roz

Modificarea culorii laptelui matern ține de mai mulți factori, au afirmat specialiștii pentru Healthline. Printre aceștia se numără:
– Administrarea de medicamente și/sau de suplimente alimentare
– Mameloane crăpate sau capilare rupte
– Consumul de alimente cu coloranți artificiali
– Consumul de alimente foarte bogate în caroten (cum ar fi dovleacul de exemplu) sau a celor verzi
– Consumul de băuturi răcoritoare artificiale, cu mulți coloranți
– Prezența unei infecții la bebeluș sau la mamă
– Înghețarea laptelui etc.

Ce poți face dacă vezi că laptele matern este roz

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: prezența unor cantități reduse de sânge în laptele matern care devine roz, timp de câteva zile, nu este periculoasă, mai ales dacă nu survin anumite simptome neplăcute. Cu alte cuvinte, puțin sânge în laptele tău nu îi va dăuna bebelușului, dar în cazul în care laptele rămâne roz sau devine roșu, iar bebelușul are vărsături și/sau diaree, este cazul să te adresezi cât mai rapid unui specialist.

Printre demersurile recomandate pentru situațiile în care vezi că laptele tău se face roz se numără:
– Continuă să alăptezi, nu vei renunța la alăptare decât în cazul în care medicul îți va recomanda acest lucru!

– Fii răbdătoare, este foarte important să vezi care sunt momentele în care laptele este roz, dacă este roz permanent, dacă nu cumva ai simptome ce anunță prezența unei afecțiuni ce poate duce la prezența sângelui în lapte (ca de exemplu mastita).

– Încearcă să modifici poziția de alăptare, se poate întâmpla ca mameloanele crăpate, urmate de scurgeri de sânge, să fie generate de faptul că bebelușul nu se atașează corect la sân întrucât nu și-a găsit încă o poziție bună de alăptare. De aceea, te vei strădui să încerci mai multe poziții, până când le vei identifica pe acelea care sunt mai confortabile atât pentru bebeluș, cât și pentru tine. Dacă nu vei avea succes în acest demers, cel mai bine este să te adresezi unui consultant în lactație.

– Nu vei mai sta pe gânduri și vei consulta cât mai rapid un medic dacă vei observa că laptele tău rămâne roz pentru o perioadă prelungită sau dacă va dobândi alte nuanțe, astfel încât acesta să-ți poată recomanda investigațiile adecvate pentru a vedea ce se află de fapt în spatele acestei probleme. Ulterior ți se va indica un tratament și, dacă va fi necesar, se poate ajunge la întreruperea temporară a procesului de alăptare.