Familia – cel mai confortabil și cald loc de pe Pământ. Și doar aici ești cu adevărat fericit!
Astăzi vom cunoaște membrii familiei, pentru care arta nu este doar o profesie dar și un stil de viață. Iulia este cunoscută în Chișinău ca meșter în machiaj permanent, pearcing, machiaj profesionist, Eugen - un fotograf talentat, Timur și Vera – copiii lor. Tânăra mămică și soție, Iulia, ne va povesti în continuare despre petrecerea timpului și educația creativă.
Iulia, istoria fiecărei familii începe cu o istorie. Cum v-ați cunoscut?
Ne cunoaștem cu Eugen aproape că din copilărie, am studiat în aceeași clasă, însă, atunci nimeni nu se gândea, nici chiar noi, că vom deveni soț și soție! Într-o zi, după orele de la universitate, așteptam microbuzul în stație, iar el trecea pe alături, m-a observat și a venit cu propunerea de a mă conduce. Eugen m-a curtat foarte frumos și mi-a furat inima pentru totdeauna.
Este plăcut să consideri că femeia este gâtul iar bărbatul – capul. Cum se împart rolurile în familia dumneavoastră?
Eu sunt de acord cu ideea că într-o familie, foarte mult depind de comportamentul femeii. Nu poți construi relații puternice atunci când nu-ți mai tace gura demonstrând că ai dreptate, însă, dând dovadă de înțelepciune și răbdare, punând în aplicare feminitatea și afecțiunea se poate edifica o adevărată familie. Asta se aseamănă cu business-ul în care eu sunt proprietarul companiei, iar el este directorul general. El conduce cu toate, ia toate deciziile, dar face asta pentru mine.
Ambii aveți profesii creative, și educația copiilor o abordați din punct de vedere creativ?
În familia noastră, într-adevăr, domnește o atmosferă foarte creativă: cântăm împreună la chitară, copiii desenează mult, cântă, dansează, visează. Punem în aplicare tot ce avem la îndemână numai să ne fie vesel. Este în beneficiul nostru faptul că locuim la etajul întâi și nu avem pe cine deranja cu experimentele noastre creative. Îmi este trist să aud cum unii părinți își ies din fire pentru hainele murdare, pereții murdăriți, jucării stricate sau o vază spartă la întâmplare în timpul jocului. Noi reacționăm calm la asemenea consecințe ale procesului creativ și de joc, având în vedere faptul că o copilărie fericită și pantalonii rupți sunt lucruri foarte strâns legate între ele. Deja acum ne este clar că, la școală, copiii noștri vor avea probleme cu matematica, în schimb putem să nu ne facem griji pentru științele umanitare, muzică și arte plastice.
Cum considerați, fetițele ți băiețeii trebuie să fie educați diferit? Prin ce se deosebește modelul de educație a fiicei de cel al băiatului?
S-ar părea că fiecare femeie visează să devină cea mai bună prietenă pentru fiica sa, însă, bărbații își fac fantezii legate de viitorul lor companion în lumea reprezentanților sexului puternic. Însă, practica familiei noastre s-a dovedit a fi următoarea - copiii au decis pe care dintre părinți să și-i aleagă prieteni. Vera este foarte mult atrasă de tata, ea primește atenția cuvenită de la el, o alintă, o admiră, o duce în brațe în sensul direct al cuvântului, după exemplul meu, ea învață să aibă grijă de ea, să fie feminină, să gestioneze gospodăria. Timur, însă, m-a ales pe mine în timp ce tata îl învață să ia decizii, să înțeleagă ce înseamnă responsabilitatea, bărbăția. Eu ca și mamă, îl inspir, îl laud, îi dau forțe. Anume din considerentul acestor subtilități, este important ca atât fetițele cât și băiețeii să crească în familii complete în care mama și tata se iubesc reciproc.
Între copii dumneavoastră există o diferență mică de vârstă, care sunt dificultățile și avantajele acestei situații?
Evident, dificultățile de bază sunt legate de lupta pentru atenția părinților, întrucât, gelozia este o manifestare firească în necesitatea copilului de a primi atenție și, indiferent de acțiunile noastre, aceste ieșiri se vor manifesta într-un fel sau altul. Atunci când Vera abia venise pe lume, se părea că toată lumea se învârte în jurul ei, deși noi ne străduiam foarte mult ca Timur să nu se simtă îndepărtat și-i acordam foarte mult timp. Vera crește, iar acum copiii se joacă mai mult timp împreună, învață să se împartă cu jucării, să aibă grijă unul de altul, să-și facă griji unul pentru altul. Lor, la modul real, le este dor unul de celălalt. Vera așteaptă cu nerăbdare revenirea lui Timur de la grădiniță, iar Timur – primul lucru pe care-l face atunci când revine acasă – fuge la pupat la sora sa mai mică. Am înțeles că cu cât sunt copii mai mulți cu atât familia este mai puternică și mai unită.
Vi s-au schimbat caracterele odată cu apariția copiilor? Poate au apărut noi calități?
Ca toți oamenii de creație, noi întotdeauna suntem cu capul în nori, ceva uităm pe undeva, mai întârziem. În acest caz, copiii ne-au învățat să fim mai organizați, sistematici, responsabili. Odată cu nașterea copiilor, lumea interioară se inversează, acum, toate gândurile și trăirile sunt doar la ei, inima de mamă nu mai este calmă niciodată. Toate disputele, discuțiile dintre noi sunt legate doar de copii. Acum, chiar este hazliu să-mi amintesc ce prostii ne preocupau anterior.
Dacă tata este fotograf, cel mai probabil, arhiva familiei este enormă! Organizați deseori sesiuni foto tematice?
Copiii sunt cele mai bune modele, ei sunt firești și este o adevărată plăcere să-i fotografiezi! Ca și toți părinții contemporani, pentru a nu rata nici un moment, deseori ne fotografiem copiii cu telefonul. Uneori, însă, organizăm și sesiuni profesioniste, decorăm, dăm frâu liber fanteziei și ne vedem nevoiți să recurgem la diverse șiretlicuri pentru a ține copiii într-un singur loc pentru o secundă.
Care sunt sărbătorile preferate în familia dumneavoastră? S-au format, deja, anumite tradiții interesante despre care ați putea să le povestiți cititorilor noștri?
Nouă ne plac toate sărbătorile pentru că oricare din ele este un motiv în plus pentru ca toată familia să se adune la un loc, inclusiv, buneii, prietenii noștri. Este atât e plăcut să gătim ceva împreună, să discutăm despre toate câte există pe lume, să ne facem de cap împreună cu copiii. Personal pentru mine este foarte important Sfintele Paște - lumânări, decorațiuni pascale, slujbele din biserici. Este foarte corect că sărbătoarea este marcată primăvara, iar frumoasele sale tradiții coincid cu renașterea naturii. Atunci încep a cânta toate strunele sufletului meu. O tradiție obligatorie în familia noastră – revelația de fiecare seară. Înainte de culcare, ne spunem unul altuia cum a trecut ziua, ce a fost hazliu sau, dimpotrivă, deprimant, ce evenimente ne-au impresionat. Acest lucru ne apropie foarte mult, ne ajută să fim cei mai buni prieteni pentru copiii noștri, cărora le putem spune toate secretele și primi în schimb un sfat bun sau pur și simplu susținere morală.
În opinia dumneavoastră, prin ce se aseamănă toate familiile fericite?
Nu pot să spun că toate familiile fericite seamănă între ele, însă, un factor comun pentru aceste familii l-am descoperit pentru mine: cu siguranță, membrii unei familii fericite pot ierta și uita imperfecțiunile altora și căuta părțile pozitive a unui altuia. În familia noastră respectăm regula: părinți fericiți – copii fericiți. Dragostea exagerată de mamă presează copiii și în loc să-i inspire nu face decât să-i limiteze. Sunt convinsă că dragostea trebuie să se concentreze între bărbat și femeie și anume în acest spațiu al dragostei vo crește copii sănătoși și fericiți.