mamaplus

Ce rol are progesteronul din primul până în ultimul trimestru de sarcină

-
//
26.04.2022

De la favorizarea și menținerea sarcinii, până la efectul asupra respirației adânci, profunde din ultimul trimestru, misiunea progesteronului este diferită. Acest hormon se formează în ovare și este indispensabil în procesul de reproducere. La bărbați, progesteronul este produs de testicule. În cazul femeilor, există alte două surse cu rol în producerea lui – corpus luteum (corpul galben) și placenta.

Primul rol important al progesteronului. După ovulație (eliminarea din ovar a ovulului matur, apt de a fi fecundat), cantitatea de progesteron crește. Ovulul este eliberat din folicul, iar foliculul se transformă în corpul galben, din care se secretă progesteron timp de 12-16 zile. Când fecundarea nu se produce, nivelul de progesteron scade, iar mucoasa uterului se va dezintegra și elimina prin menstruație. Când are loc însă fecundarea, corpul galben continuă secreția de progesteron până la formarea placentei. Din acest punct, placenta asigură progesteronul necesar.

Progesteronul creşte practic grosimea endometrului (mucoasa care căptuşeşte interiorul uterului) pentru a permite implantarea oului fecundat în uter (el favorizează şi menține sarcina). Procesul prin care embrionul fertilizat se ataşează de peretele uterin se numeşte nidaţie, iar în timpul nidației progesteronul atinge un nivel maxim.

Progesteronul și sarcina, efecte „adverse“

Dacă progesteronul are un efect relaxant asupra muşchiului uterin, în acelaşi timp el poate reduce tonusul altor muşchi: ai stomacului, intestinului, vaselor de sânge. Articulațiile pot fi mai puțin stabile din cauza efectelor asupra ligamentelor (de exemplu, înmoaie articulațiile pelvisului, de unde și durerea resimțită în zona spatelui inferior când ne ridicăm de pe scaun sau de pe pat). De aceea, în cazul exercițiilor fizice, este bine să avem în vedere mișcări care să protejeze ligamentele.

Progesteronul joacă un rol și în apariția hemoroizilor în sarcină: combinația dintre presiunea uterului asupra venelor din partea inferioară și relaxarea pereților venoși sub efectul progesteronului duce la o umflare a venelor din această zonă.

Nivelul crescut de progesteron din primul trimestru duce și la constipație (motilitatea intestinală este încetinită, este vorba de acea reducere a tonusului altor mușchi – stomac, intestin). Majoritatea femeilor însărcinate scapă de problema constipației în ultimul trimestru de sarcină. Din al doilea trimestru, când nivelul de progesteron scade, stările de greață se atenuează, pofta de mâncare revine, somnul este mai eficient.

Starea de somnolență din primul trimestru și respirația profundă, adâncă, din ultimul trimestru – ce rol are progesteronul? 

Producția crescută de progesteron (din primele săptămâni de sarcină) are rol și în starea de somnolență pe care o resimțim, nevoia continuă de somn. Și, chiar dacă din trimestrul doi dormim la fel de mult, simțim mai multă energie, somnul este mai eficient. De asemenea, spre finalul sarcinii, când aerul devine insuficient – pentru că uterul împinge diafragmul – progesteronul acționează asupra centrului din creier responsabil cu reglarea respirație, „spunându-i“ să respirăm mai adânc, mai profund. Iată în câte moduri diferite poate acționa progesteronul, din primele faze ale sarcinii până în ultimele!