Diversificarea reprezintă un pas important în viața oricărui bebeluș, iar mămicile sunt responsabile cu a face cât mai lină această trecere pentru copiii lor. În mediul online există o mulțime de informații pe acest subiect, multe dintre ele se bat cap în cap, astfel că unele mame pot întâmpina dificultăți în a le alege pe cele corecte.
6 alimente pe care să NU le introduci în alimentația bebelușului la diversificare:
Zahăr și sare
La vârsta de un an, funcția renală nu este suficient de dezvoltată, iar sarea este reținută în organism și crește tensiunea arterială, ceea ce îi produce un disconfort celui mic. De asemenea, e bine să evitați și zahărul sau fructoza. Aceasta din urmă este chiar mai periculoasă decât zahărul pentru copii, mai ales pentru smalțul dentar.
Miere
Chiar dacă ai stupi proprii, mierea poate fi contaminată cu spori de clostridium și copilul poate face botulism. Produsele industriale care conțin miere se pot folosi însă în siguranță, întrucât sunt tratate termic, proces care inactivează sporii de clostridium.
Fenicul
Acesta conține o substanță numită extragol, substanță cu efect carcinogen. Adulții pot folosi fenicul fără să pățească ceva, dar pentru copiii sub 4 ani, medicii recomandă evitarea consumării lui.
Lapte de orez
Orezul concentrează cantitatea de arsenic din pământ. Asta nu înseamă însă că te intoxici cu arsenic dacă mănânci orez, dar laptele de orez concentrează acel arsenic și poate fi extrem de nociv pentru sugari.
Lapte de vacă
Acesta conține caseină, proteină ce poate irita sistemul digestiv al copilului.
Albuș de ou
De la ou se folosește doar gălbenușul, gătit tare. Proteinele pe care le conține albușul pot cauza reacții alergice severe la copii mici.