Cu certitudine, primăvara e sezonul lalelelor! O ”mică Olandă” descoperim și în satul Bahmut, raionul Călărași. O mămică de aici și-a transformat grădina într-o oază de lalele multicolore. Impresionată de culorile și aroma acestor flori încă din copilărie, Irina Melisa și-a luat inima în dinți și a dat start unei activități colorate. Ea cultivă nu numai florile primăverii, ci și un adevărat exemplu de omenie și muncă onestă în sufletele copiilor săi. Tânăra mămică vă așteaptă pe pagina 101 Lalele pentru a vă bucura sufletele cu un buchețel colorat și aromat.
Cum ți-a venit ideea de a iniția această afacere colorată și frumos mirositoare?
E un hobby mai mult, decât o afacere. Pentru mine e o adevărată plăcere să-mi văd grădina plină de flori primăvara. Și apoi, de când mă țin minte, părinții mei au avut tot felul de flori în grădină și seră. Ei se ocupau intens, în acea perioadă, cu creșterea și cultivarea florilor tot anul împrejur. Mama le planta, tata le îngrijea, și apoi când erau deja frumoase și înflorite, mama le vindea! Era o sursă de existență pe atunci. Noi învățam la liceu în Chișinău, însă părinții se gândeau cum să ne întrețină ca să fim îndestulați. Eu idee nu aveam cât efort ei depun pentru a crește floriile. Vedeam doar frumosul.
De cât timp cultivați lalelele multicolore?
Cinci ani în urmă, când m-am căsătorit și mutat la soț, în satul Bahmut, raionul Călărași, am realizat că nu pot trăi fără miile de culori care erau la mama acasă. Eram însărcinată cu al doilea copilaș și eram foarte activă. Munceam la Chișinău cinci zile în săptămâna, iar sâmbătă și duminică eram la Bahmut pentru a-mi realiza dorința în culori. Și, evident, mi-am plantat și eu lalele de diferite soiuri pentru a-mi alina sarcina și plăcerile ochiului.
Unde și cum le comercializați?
Am o grădină divizată în câteva părți. Deci, ca orice gospodină de la țară, trebuie să am loc pentru legume, dar două părți mi le ocupă culorile primăverii. Poate nu e mult, dar după ce înfloresc, și mă gândesc că va trebui să le tai floarea ca să crească bulbul în pământ, mă doare inima. De aia m-am gândit că aș putea să mai bucur pe cineva cu florile mele. Apoi am deschis pagina 101 lalele și am îndrăznit să livrez pentru cineva, dar numai în orășelul Călărași.
Care este specificul acestei flori? La ce trebuie să atragi atenția?
Să știți că și Laleaua are secretele ei. Se plantează în perioada de toamna între 15 septembrie – 31 octombrie, la 2-3 cm în pământ.
După ce înflorește primul an și primim o floare frumoasă și sănătoasă, ar fi bine să scoatem bulbul și să-l lăsăm în repaus, la umbră, până toamna viitoare, pentru a se usca coajă și desparte bulbii mici care s-au înmulțit.
Cum reușești să te dedici familiei, dar și acestei activități?
30 de ani la bloc în Chișinău m-au închis. Vreau să va spun că viață începe la țară, unde e aer curat, unde cresc în grădină proprie produse bio pentru copilașii tăi dragi, unde poți să-ți realizezi orice vis și orice activitate cu mâinile proprii…
Ce sfat le-ai oferi mămicilor care sunt în concediu de maternitate și doresc să înceapă o activitate creativă?
Să fii mama e foarte frumos!!! E frumos să dai un exemplu bun copilașilor tăi că să le arăți că în viață e important să faci totul cu mâna ta. Perioada sarcinii și concediului de maternitate e perfectă pentru a-ți pune pe roate o afacere, fie mică, fie mare. O poți realiza dacă dorești, poți fi un ajutor bun pentru soțul tău dacă e salariat în Moldova. Am prietene care au început o activitate anume în perioada concediului de maternitate, apoi s-au reîntors la serviciul lor obișnuit, dar și-au lăsat activitatea că Hobby.
Aveți încredere în puterile voastre, fetelor!!! Copii iau exemplu de la NOI. Arătați-le DRAGOSTEA nu prin gadgeturi moderne, ci prin muncă silnică care face oamenii mai buni și mai frumoși.
Da, e mai greu dacă ești singură fără soț, dar credeți-mă, vă rog, că nu e imposibil. Aceste femei au de 2 ori mai multă putere decât cele cu soț.
Să aveți încredere în voi și să mergeți numai înainte.
Sursa: Mamaplus.MD