Fiecare femeie și-ar dori în garderobă o poșetă croșetată, care poate scoate orice ținută din anonimat. Dacă și tu visezi la o geantă deosebită, unică, memorabilă, poți apela la ajutorul Olesei Larionov. Meșterița are o colecție impresionantă de genți, potrivite pentru orice eveniment, la prețuri mai mult decât accesibile.
 

mamaplus

Când ți-a venit ideea să creezi genți?

Fiecare avem momente în care ne simțim fără sens, când parcă se rotește pământul, dar asta nu ne aduce împlinire sufletească. Da, ai copii sănătoși, da, ai familie frumoasă și împlinită, da, nu duci lipsă de nimic, ai casă, ai masă, ai părinți și prieteni, dar parcă ceva nu ajunge. Păi iată că neajunsul ăsta căutam să-l umplu cu ceva. Să mă simt de ajutor cuiva, să mă simt importantă pentru societate. De ceva timp analizam piața, ce merge, ce se cere, ce se întreabă. Mă gândeam ce aș putea face din ceea ce se caută. O Ideie fixă de a face ceva anume nu am avut. Dacă a fost analizată mult ideia de a croșeta genți? Cum s-a născut? Nu știu. Cum mi-a venit așa fulgerător în cap, m-am îmbrăcat și am ieșit la un magazin, am procurat o bobină mică de ață și am încercat a croșeta. Am văzut că mi se dă ușor și ar fi o posibilitate de a o dezvolta. A doua zi am procurat o ață de calitate și așa s-a născut prima mea geantă. După prima geantă, a apărut și primul om de zăpadă, la fel croșetat. Urmează să mai apară și alte creații croșetate, jucării, ciupici, papucei de anul nou. Deci, totul abia urmează.

Care este activitatea ta de bază și ce experiență ai în domeniul croitoriei sau a designului?

Activitatea mea de bază este familia. Sunt în concediu de maternitate.  Cu croșetatul am cochetat în timpul liceului, ca toate fetele, la ora de tehnologie. De cusut... ăsta e hobby-ul meu, majoritatea hainelor sunt prefăcute de mine, ba îngustate, ba lărgite. Am avut și blugi "înfrumusețați" după propriul plac, și malete, maiouri îngustate, rochii schimbate după gustul meu. Aș fi vrut mult să pot desena frumos ca să pot dezvolta ideile mele, dar nu a fost să fie. Și acum încerc să le realizez prin gențile pe care le fac.

De unde ai învățat această îndeletnicire?

În anii de școală, cel puțin când eram eu elevă, la școală ne-au învățat a croșeta, a împleti. Dar, cred că toți sunt capabili, nimeni nu s-a născut învățat. Când ai dorință și încredere în tine, atunci le reușești pe toate. Mult contează să îți dorești și să crezi că vei reuși. Din prima nimeni nu reușește să facă totul perfect. E nevoie de practică, de dăruire, de implicare, de dorință.

Care este sursa ta de inspirație?

Suntem în anul 2021, când tehnologiile sunt atât de dezvoltate încât avem acces la internet. Sunt destule tutoriale gratuite și cu plată. Dacă vrei, găsești de toate. Da, e nevoie de timp ca să găsești un tutorial de calitate, care să te ajute să faci un produs bun. Am privit multe și memorizez detaliile care îmi plac, după care încerc să le unesc ca să iasă un produs de calitate. E nevoie de răbdare ca să reușești, dar se merită. Când vezi produsul final, când vezi că arată atât de bine, îți dai seama că merită să rabzi, iar când mai primești și un feedback pozitiv, te simți atât de împlinită sufletește. Nu reușesc să termin o lucrare că eu deja mă gândesc la următoarea, cum ar fi perfect să arate. Este minunat când sursa de inspirație sunt chiar lucrările tale și nu depinzi de cineva.

mamaplus

Cât timp îți ia să faci o geantă și cât costă aceasta?

Să croșetezi o geantă este o artă. Sunt unele care te solicită mai mult, altele mai puțin. Sunt momente când totul merge atât de repede, parcă singură se face și sunt zile când parcă stai pe loc. De regulă, o geantă ia în jur de 2-3 zile. La mine, de exemplu, mult depinde și de dispoziția celor mici. Cei care au copii mici, înțeleg că dacă ei nu vor să faci ceva, nu ai cum face.

Prețul unei gentuțe este de 600 de lei, dar mereu mă gândesc să fiu mai aproape de clientele mele și încerc să fac diferite promoții, reduceri și cadouri. Îți place să primești, învață să oferi.

Ce categorie de femei cumpără, de obicei, gențile create manual?

Gențile sunt accesorii pe care toate femeile le poartă. Totul depinde de preferințe. Chiar și micile prințese poartă ghiozdănele și gentuțe. Sunt femei care adoră lucrurile handmade și la 20, și la 60 de ani. Totul depinde de gusturi.

Cine te-a susținut de la început și ai vrea să-i mulțumești pentru asta?

Când începi a face ceva, susținerea este 75% din reușită. În primul rând, familia e cea care trebuie să te susțină. E foarte important să primești observațiile ca un ajutor, ca un sfat de îndreptare a eșecului, nu ca pe o critică. E foarte import să nu te inhibi la nereușite, ci să lucrezi la ceea ce nu îți reușește cel mai bine.  Eu am avut parte, la început în special, de multă susținere din partea celor apropiați. Atât de plăcut era să primesc mesaje de încurajare de la prieteni, vecini, cumătri și oameni dragi. Asta îți dă atâta putere de a merge mai departe. E important să fii înțeleasă și ajutată, nu material, dar moral! Mulțumesc absolut tuturor celor care cred în mine și în potențialul meu. Sper foarte mult să nu îi dezamăgesc și să le îndrept așteptările.

Cum pot face o comandă potențialele cliente?

Foarte simplu, printr-un mesaj în privat pe pagina mea de Instagram: gentute_by_olesea sau pe Facebook: Olesea Larionov. Se discută detaliile și am posibilitatea să livrez chiar și prin poștă, adică nu e necesar să fii anume din Chișinău ca să poți avea o gentuță. Am livrat gentuțe și în Irlanda, și în Germania. Tot ce contează e dorință să fie, totul se face, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă, nu mai este mult până la 14 februarie și chiar 8 martie. O gentuță ar putea fi cadoul perfect pentru femeia dragă din viața ta sau pentru prietena care te-a susținut/ajutat.

Niciodată nu e târziu să arăți că cineva este important pentru tine. Niciodată nu e târziu să surprinzi plăcut o femeie. Prea multe genți pentru femei nu există. Prea multe cadouri pentru femei nu există.

Vă aștept pe toți cei care prețuiesc lucrurile handmade și ar dori să aibă o  gentuță minunată.