mamaplus

Obstetrician-ginecolog, despre sarcină, naștere și alăptare atunci când mama are COVID-19

-
//
17.12.2020

Ce efect poate avea noul coronavirus asupra gravidelor? Copilul poate fi afectat dacă mama face COVID-19 în sarcină? Mama mai poate alăpta bebelușul dacă mai este suspectă sau chiar confirmată cu COVID-19? Sunt niște întrebări firești la care veți primi răspunsuri în cele ce urmează, de la dr. Chadi Muheidli, medic obstetrician-ginecolog.

Ca orice altă infecție, există riscul ca femeia însărcinată să contracteze noul coronavirus, însă din experiențele medicilor avute cu pacientele aflate în urmărire până acum, simptomele dezvoltate de acestea au fost ușoare sau medii.

Totuși, gravidelor le este recomandat să acorde o atenție deosebită sănătății, să se protejeze în această perioadă și să evite aglomerațiile sau spațiile publice neaerisite.

Ce trebuie să știi dacă înainte să naști afli că te-ai infectat cu coronavirus?

Conform studiilor publicate până acum, femeile gravide nu prezintă un risc mai mare de a face COVID-19 decât restul populației. Specialiștii spun că, deocamdată, nu există dovezi care să sugereze un risc crescut de avort în comparație cu alte infecții virale.

Cum să te ferești de COVID-19 în perioada sarcinii?

  • poartă mască de protecție;
  • hidratează-te corect;
  • consumă vitamina C din surse naturale: ceai cu lămâie, limonadă, suc proaspăt;
  • daca simți dificultăți de respirație, sună la 112;
  • nu merge în locuri și spații închise și aglomerate;
  • evită contactul cu persoanele care se află în permanentă mișcare și socializează foarte mult.

Se poate infecta și fătul dacă mama este bolnavă de COVID-19?

„Nu sunt studii foarte clare în acest sens. Teoretic este un virus de dimensiuni foarte mici și poate să treacă ușor bariera placentară. În principiu, dacă mama face COVID-19, poate să facă și copilul”, explică medicul.

Mama infectată cu noul coronavirus mai poate alăpta?

„În momentul în care mama confirmată pozitiv la testul COVID naște, fie natural, fie prin cezariană, bebelușul este luat de către neonatolog și dus în secție. Acolo se ocupă de el asistenta și medicul neonatolog, este hrănit, îmbăiat, iar mama se întâlnește cu copilul abia după ce are testele negative și după ce scapă de COVID. Nu vrem ca mama să transmită bebelușului acest virus în prima perioadă când cel mic este foarte sensibil și delicat. Între timp, mama se mulge, folosește o pompă manuală sau electrică, pentru a goli sânii și a întreține lactația, iar în momentul în care poate să-l vadă pe bebeluș, peste două săptămâni, o să aibă încă lapte și o să poată alăpta natural”, explică medicul obstetrician-ginecolog.

Cum se dezvoltă copilul dacă mama face COVID-19 în sarcină?

„Ca orice virus, evident că se poate lăsa cu repercursiuni. Nu știm deocamdată, nu există studii, întrucât e mult prea recentă problema. Am avut, recunosc, gravide care s-au pozitivat, m-au anunțat, au stat în izolare și s-au întors. Din experiența personală, pot spune că nu au fost probleme cu copiii până acum. Fiecare s-a născut în pandemie. Chiar și mămicile care s-au infectat cu COVID-19 pe final de sarcină, în ultimele luni, au fost ok, au născut copii sănătoși. În general, cele care s-au infectat, au avut forme ușoare”, susține dr. Chadi Muheidli.