Educarea copiilor este o muncă enormă pe care ar trebui să o facă părinții zi de zi. Nu întotdeauna vei simți că ceea ce faci este perfect sau aproape de perfecțiune, însă cel mai important lucru de care ar trebui să ții cont este faptul că cel mic va lua exemplu de la tine. Educația unui copil începe de la exemplul propriilor părinți. Pentru interpreta Cristina Scarlat, educarea copiilor se bazează pe încredere reciprocă, atașament și libertate. Atunci când se ajunge la un moment de impas, problema ar trebui să o cauți în tine.

”Noi nu ne putem supăra pe copiii noștri atunci când ei nu ne ascultă. Noi trebuie să căutăm în noi înșine întrebarea. Nu vorbesc din teorii citite din cărți, ci din experiența proprie. Dacă copilul nu te ascultă, care este prima ta reacție? ”Tu pe mine nu mă asculți! Ce copil rău tu ești!” Dar, copilul nu înțelege de ce el este rău, el nu te ascultă pentru că nu înțelege. Copilul nu este vinovat că el nu înțelege. Este sarcina părintelui să găsească acea cale către sufletul și conștiința copilului. Doar că noi suntem o societate foarte lenoasă în această privință. Noi lăsăm responsabilitatea pe copii, ca ei să se maturizeze.”, a afirmat Cristina Scarlat într-un interviu recent pentru Telemagazin.

Artista regretă faptul că în societatea noastră avem multe lacune în ceea ce privește educarea noilor generații.

”Deseori aud marea prostie: ”M-a crescut mama și tata și chiar dacă m-au bătut, am crescut normal și de asta îs om normal”. Din păcate, mentalitatea asta este peste tot. Chiar așa se învață viața? Nu! Eu nu o să renunț niciodată la ideea că dragostea, acceptarea, conștientizarea – pot crește oameni sănătoși și echilibrați, nu complexați, nu frustrați, nu răutăcioși sau invidioși. Violența naște o societate bolnavă și este un adevăr pe care noi trebuie să-l acceptăm.”, a mai adăugat Cristina Scarlat.

Interpreta are doi copii. Fiul cel mare, Ionuț, a împlinit 17 ani acum o lună, iar mezina Sofia are 13 ani. Fiind mamă de adolescenți, Cristina mărturisește că lecția cea mai importantă pe care a învățat-o ține de felul în care își ascultă copiii.

”Este nevoie să fii în pas timpul, mai ales atunci când ai copii. Asta e o muncă enormă. Tu poți să afli cine o să devină copilul tău atunci când pleci urechea la el, atunci când îl lași să se deschidă. Dar, asta este o muncă enormă. Cu părere de rău, unii părinți sunt foarte egoiști și le place să creadă să sunt foarte deștepți și știu de toate și ce-i mai bine pentru copil și ”cum vrem noi, așa trebuie să fie„. Dar, nu-i chiar așa. Am învățat să-i ascult pe copiii mei, să învăț ceva de la ei. Ioan este un profesor foarte bun și învăț de la el să mă apropii de Sofia.”, mărturisește artista.

După divorțul de tatăl copiilor săi a urmat o perioadă complicată în care a încercat să comunice cât mai deschis cu copiii săi. Cristina spune că a ținut în mare secret acest eveniment, deoarece a vrut să-și protejeze astfel copiii.

”Nu voiam în jurul lor să apară tot felul de întrebări la care ei nu sunt obligați să dea răspunsuri. Copiii sunt naivi, duri. Copiii au suferit după divorț, e ceva normal. Așa este viața, viața este dură. Noi am fost deschiși cu ei: ”Eu sufăr, eu nu sunt bine și vreau să fiu fericită. Tu îmi dai voie să fiu fericită?” Lucrurile au mers într-o direcție logică și nu este nimeni vinovat. Eu cred că totuși copiii sunt mai ok atunci când părinții sunt mai liniștiți. Nu-i bine când părinții suferă și merg împotriva lor pentru binele copiilor. Asta e o mare absurditate!”, a mai menționat Cristina Scarlat.