Felul în care ești și modul în care te-ai dezvoltat de-a lungul anilor sunt factori influențați în primul rând de copilăria ta. Fie că ai fost singur la părinți sau ai mai mulți frați și surori, să știi că în afara genelor și a caracteristicilor părinților, ordinea în care au venit pe lume copii le influențează cel mai mult personalitatea lor. Tot ordinea venirii pe lume determină și relațiile pe care le au frații între ei.

Primul născut

Întotdeauna sosirea pe lume a primului copil este ceva special pentru ambii părinți. De obicei, primul născut primește cea mai mare îngrijire și dragoste. Diferite studii demonstrează că cel mai mare dintre frați este inteligent, devotat și de încredere. De obicei aleg profesii care necesită devoțiune și angajament, precum medic sau profesor. Părinții sunt ajutați de copiii mai mari când este vorba de îngrijirea fraților lor mai mici, iar asta îi face și mai responsabili. Experții consideră că primii născuți sunt de sine stătători, puternici și foarte ambițioși.

Al doilea născut

Al doilea născut se poate baza pe ajutorul fratelui/surorii sale mai mari în tot ceea ce face. Cel mai mic dintre copii este adesea cel mai răsfățat. Atunci când își face apariția în familie, toată lumea îl consideră drăgălaș și primește multă atenție din partea părinților săi. Totodată, mama și tata tind să fie neutri atunci când apare vreo ceartă sau neînțelegere între frați. Primul venit pe lume se bucură, pentru o perioadă, de întreaga dragoste și atenție din partea familiei, iar sosirea pe lume a celui de-al doilea copil are un impact asupra comportamentului său. Unora dintre copiii mai mari le este greu să împartă dragostea părinților cu frații lor mai mici și astfel apare rivalitatea între ei.

De multe ori după apariția celui de-al doilea născut, fiul/fiica cea mare încearcă să atragă atenția asupra sa apelând la diverse trucuri precum plânsul din senin sau alte pozne.

Experții spun că toți părinții încearcă să-și împartă în mod egal atenția și dragostea între copii, însă, acest lucru este imposibil. Sunt diverse moduri în care ordinea nașterii influențează personalitatea. Cercetările au stabilit că primul născut este mai inteligent și caută, adesea, perfecțiunea. Cel de-al doilea născut este extrovertit și deschis la schimbare.

Frații mijlocii

De obicei, au mai puțină presiune din partea părinților atunci când este vorba să se apuce de lucruri serioase. Se plâng adesea când trebuie să poarte lucruri care au aparținut fratelui mai mare sau când este comparat cu el/ea. Își păstrează calmul și sunt puntea dintre fratele mai mare și cel mai mic. Și diferența de vârstă dintre copii are un impact asupra personalității lor. Cu cât este mai mare diferența, cu atât mai puternice sunt sentimentele de gelozie și rivalitate. Experții consideră că diferența cea mai potrivită dintre frați este în jur de 3 ani.

Cu cât este diferența mai mare, cu atât îi este mai greu copilului mai mare să accepte sosirea pe lume al unui nou membru în familiei.

  • Primul copil: lider înnăscut, organizat, orientat spre rezultat, punctual, face pe șeful, responsabil, le face adulților pe plac, respectă regulile casei.
     
  • Al doilea copil: flexibil, maleabil, sociabil, împăciuitor, independent, secretos, crede că viața nu e dreaptă, negociator puternic, generos.
     
  • Ultimul copil: își asumă riscuri, creativ, egoist, iresponsabil financiar, competitiv, se plictisește ușor, îi place să fie răsfățat, are simțul umorului.
     
  • Singur la părinți: apropiat de părinți, autocontrol, lider, matur, dependent, pretențios, nu iartă, sensibil, secretos.