Un astfel de eveniment de familie dezechilibrează nu doar psihicul adulților, ci şi pe al copiilor. Când decideți să divorțați, ia în calcul multe întrebări şi afirmații din partea copilului. Iată care sunt cele mai frecvente şi pregăteşte din vreme răspunsuri pentru ele!
Schimbările care apar în urma unui divorț îi afectează enorm şi pe copii. Fie vor întreba foarte multe lucruri atunci când li se dă vestea, fie, dacă nu conştientizează ce se întâmplă pe moment, cu orice prilej iscat vor încerca să afle răspunsuri mai târziu, iar avalanşa întrebărilor va fi mai greu de stăvilit.
„Ce înseamnă să divorțezi?”
Deşi nu mai este ceva ieşit din comun în zilele noastre, copiii vor întreba asta destul de des. Îi poți explica despre divorț că este atunci când mama şi tata nu mai locuiesc împreună. Că e ceva legat de relația dintre ei doi, nu de relația dintre copil şi fiecare părinte în parte. Asigură-l de iubirea voastră continuă şi încearcă să afli ce ştie copilul deja despre subiect, cum e la alți colegi în familie, ce alte întrebări mai are la care să răspunzi.
„De ce divorțați?”
Când va întreba asta, e important să evitați să dați vina unul pe altul. Nu intra în detalii, îl vor obosi şi îl vor încărca pe copil fără rost. Poți spune ceva de genul că mami şi tati se certau foarte des în ultima vreme şi nu le mai place treaba asta. Nu spune niciodată că nu vă mai iubiți, fiindcă ar putea crede copilul că iubirea se poate termina şi în relația ta cu el.
„Unde o să dorm eu?”
Dacă mami doarme într-un loc, iar tati în alt loc, unde doarme copilul? Răspunsul îi oferă celui mic o fărâmă de certitudine într-un moment al vieții plin de nesiguranță. E bine ca acestea să fie stabilite de comun acord înainte de a fi discutate cu copilul. Atunci când îi spui copilului care este planul de vizitare, că va dormi acolo la mama şi acolo la tata, îi arăți că ai un plan bine pus la punct. Iar planurile concrete ne fac pe toți să ne simțim în siguranță, ceea ce ne dorim mai ales când e vorba de copii.
„Cine va avea grijă de tati?”
Copiii îşi pun problema adesea, cine îi va da de mâncare tatălui. Cine o va conduce la serviciu pe mama. Sunt întrebări normale, care apar firesc. De fapt, copilul are nevoie de asigurări că cei pe care el îi iubeşte vor fi bine după toate aceste schimbări. E bine să i se spună că tata se va descurca şi că, deşi lui tati îi va fi dor de el, nu va fi trist, fiindcă se vor vedea des.
Evident, vor fi situații în care copilul este cu unul dintre părinți şi i se face dor de celălalt: „Mi-e dor de tati sau de mami”. Întâi îi certifici sentimentele, îl asiguri că e perfect legitim ceea ce simte şi îl înțelegi. Apoi, îi poți explica despre timpul de vizită al fiecăruia, poate îi povesteşti despre avantajele de a avea părinți divorțați: poate va avea două camere ale lui, două locuri de joacă etc.