mamaplus

Experiența unei mame infectată cu COVID-19 și internată la Maternitatea nr. 2

-
//
16.04.2020

Daniela Caldarari din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă, a născut, în data de 5 aprilie, al patrulea copil, la Maternitatea din Căușeni. A doua zi, a fost diagnosticată cu virusul COVID-19 și a fost internată în Maternitatea Numărul 2 din Chișinău. Ea spune că a beneficiat de o atitudine binevoitoare din partea personalului medical și de tratament profesionist.

Grație tratamentului profesionist și eficient din partea medicilor, a fost externată ieri, 15 aprilie, după nouă zile de la internare. După externare, Daniela a fost transportată acasă cu ambulanța Spitalului Clinic Militar Central.

Femeia provine dintr-o familie social vulnerabilă, iar soțul ei se află în carantină, departe de ea și de cei patru copii.

”Medicii ne-au ajutat mult. Am ajuns în așa situație că nu are cine să vină după mine, pentru că soțul e în carantină și eu am fost internată fără bani, fără nimic. Nu m-am gândit că voi ajunge în așa situație. La Maternitatea nr. 2 am stat trei persoane în salon – eu și încă două fete. Toate au născut deja și așteaptă rezultatele testelor. E curat, e spălat, e dezinfectat, adică nu avem nicio pretenție.”, susține Daniela.

Proaspăta mămică se va afla încă 14 zile în carantină la domiciliu și va fi consultată la telefon de medicul de familie.

”Zilnic, trebuie să facă termometria ei și a nou-născutului, cu comunicarea medicului de familie. Această maladie poate reapărea din nou. În caz de orice complicație cum ar fi febra sau durere, trebuie să anunțe medicul. Nu are voie să comunice cu nimeni, trebuie să stea izolată, iar ceea de ce are nevoie, i se va aduce acasă.”, a declarat Maria Znagovan, șefa secției obstetricale a Maternității nr.2.

Menționăm că Daniela Caldarari este a treia pacientă vindecată de COVID-19 la Maternitatea nr.2 din capitală. La momentul actual, în instituția medicală sunt internați încă 28 de pacienți contaminați, inclusiv copii.

”Fiecare pacient primește tratament individual, deoarece aici sunt divergențe și în doze și în modul de tratament, gravitatea maladiei. Fiecare pacient are schema lui de tratament și noi ne străduim să luăm în considerare și faptul că pacienta este gravidă sau după naștere. În timpul nașterilor, moașa, doctorul pediatru și doctorul obstetrician-ginecolog asistă în echipament special. La pacienții care sunt stabili noi suntem în halate medicale, cu măști, ochelari sau viziere, bonete, bahile.”, a mai adăugat Maria Znagovan.

Toți medicii de la Maternitatea nr. 2 au fost testați la virusul COVID-19 și până în prezent rezultatele sunt negative.