Este vital să respecți pofta copilului tău și să nu-l forțezi să mănânce mai mult decât corpul lui consideră că este necesar, deoarece în acest fel va învăța de la o vârstă fragedă să detecteze senzația de sațietate, ceva esențial dacă vrei să eviți excesul de greutate și obezitatea.

Tractul gastrointestinal asigură energie organismului, în același mod în care motorul unei mașini utilizează combustibil. Prin digestie, procesul prin care macromoleculele alimentelor se descompun și generează particule mici.

Dacă digestia nu se face corect, pentru că cel mic mănâncă foarte repede, particulele necesare (molecule de glucoză, aminoacizi, acizi grași) nu sunt obținute pentru a alimenta diferitele organe ale corpului. Digestia începe în gură, deoarece saliva conține enzime care încep să digere parțial alimentele, de unde și importanța extraordinară a mestecării.

Evident, nu poți face foarte multe pentru a controla restul proceselor digestive, dar la mestecare exerciți controlul și poți influența negativ anumite aspecte:

Gaze

Când mănânci repede înghiți mai mult aer, iar schimbările în digestie generează gaz în intestin, care se acumulează și este teribil de enervant.

Indigestie

Dacă nu mesteci bine, o parte din digestia care ar fi trebuit făcută în stomac întârzie și se face acum în intestin, unde mediul este foarte diferit. Aceste modificări provoacă indigestii. 

Schimbarea stării de spirit

Mâncatul rapid generează mai multă adrenalină decât de obicei, iar organismul se simte amenințat. Astfel, răspunsul la stres acut este stimulat, ceea ce face ca digestia să încetinească și chiar să se oprească complet. Astfel, organismul își concentrează toată energia asupra combaterii amenințării pe care organismul o detectează. Excesul de adrenalină perturbă producția de serotonină, care afectează atât starea de spirit, cât și somnul.

Malabsorbție nutritivă, diaree și / sau constipație

Digestia precară determină unele substanțe nutritive (vitamine și minerale) să ajungă la capătul intestinului gros, așa cum este, excretat în materiile fecale. Pe de altă parte, o digestie necorespunzătoare a grăsimilor determină expulzarea lor fără digerare și poate provoca diaree, în timp ce digestia necorespunzătoare a carbohidraților face ca fibra să nu poată exercita funcția sa și fecalele să se întărească, ceea ce face mai dificilă expulzarea.

Cum să înveți copilul să mănânce fără să se grăbească:

După ce au conștientizat pericolele pe care le presupune mâncatul rapid asupra sănătății copilului, părintele trebuie să ia masuri. Cum poți schimba acest comportament? Cum să-ți înveți micuțul să mănânce mai încet?

Pentru a face față problemei, este necesar să afli motivul pentru care se grăbește să termine de mâncat. Un copil mic, de vârstă preșcolară (până la 6 ani) înghite practic fără a mesteca și masa nu durează mai mult de un minut pentru că are alte lucruri pe cap: pentru că se juca și nu se poate opri să se gândească la joc sau pentru că știe că, după mâncare, există ceva interesant (desert, TV, parc) care îl atrage mai mult decât să mestece mâncarea - dar îi este foame. De aceea se grăbește.

În aceste cazuri, este util să stabilești reguli de tipul „nimeni nu se ridică de la masă până când adulții nu au terminat de mâncat”. Așa, cel mic nu se va grăbi, deoarece știe că până nu mănâncă toată lumea, nu va putea merge la joacă.