Chiar dacă copilul cântă fals piesa Ceburașka și nu are auz muzical, chiar dacă nu aveți unde pune pianina, iar bunicul sau bunica nu poate să-și însoțească nepotul până la școala muzicală, chiar dacă nu are timp pentru muzică – engleză, spaniolă, înot, balet etc., există câteva motive pentru care copilul ar trebui totuși să studieze muzica, pe care trebuie  să le cunoască părinții moderni. 

10 motive pentru a studia muzica

1. A cânta la un instrument – continuarea tradiției. Muzica era studiată în trecut de toată clasa aristocratică.  Vocalizele înseamnă strălucire, lux,  eleganță, sunt apogeul lumii mondene. Duke Ellington a început să cânte la pianina cu coadă pentru că în jurul unui băiat care cântă întotdeauna se adună fetele. Dar mai ales în jurul unei fete cere cântă? Atenție, părinți de fete!  

2. Lecțiile de muzică cultivă disciplina și voința. Pentru a putea cânta la un instrument,  trebuie să exersați permanent, fără pauze: iarna și vara,  în zile de lucru și de sărbători, asemenea campionilor care se antrenează în sală sau pe patinoar. Spre deosebire de eroii sportului, nu riscați  să vă fracturați gâtul, piciorul sau mâna.

Atenție, părinți exigenți! Muzica înseamnă formarea caracterului, fără riscul unei traume fizice: cât e de bine că e posibil așa ceva!

3. Studiind muzica, copilul își dezvoltă capacitățile matematice.  Își formează o gândire largă, atingând clapele necesare, manipulează cu sunete abstracte, memorează notele și știe că piesa muzicală este ca o axiomă matematică: nu poți scoate sau adăuga ceva. Nu întâmplător Albert Einstein cânta la vioară, iar 70% din profesorii de fizică și  matematică de la Oxford sunt membri ai Clubului de muzică.

Atenție, părinți ai viitorilor matematicieni sau ingineri! A cânta e mai plăcut decât să rezolvi probleme complicate sub ochii unui profesor sever.

4. Мuzica și limba sunt surori gemene. S-au născut una după alta: muzica mai întâi, apoi sora mai mică – limba, astfel că, în creierul nostru, sălășluiesc alături. Frazele și propozițiile, virgulele și punctele, întrebările și exclamațiile există atât în muzică, cât și în limbă.  

Cei care cântă la un instrument sau au voce scriu și vorbesc mai bine, învață mai repede limbile străine, însușesc mai bine gramatica. Literații-melomani Lev Tolstoi, Jean Jacques Rousseau și Romain Rolland cunoșteau mai multe limbi  și le recomandau muzica tuturor viitorilor poligloți.

Atenție, părinți înțelepți ai viitorilor jurnaliști și traducători! La început a fost Cuvântul, dar mai înainte – Sunetul.

5. Мuzica este structurată și ierarhică: operele mari se împart în părți mai mici, care, la rândul lor, se împart în teme nu prea mari și în fragmente, alcătuite din fraze și motive. Înțelegerea ierarhiei muzicale facilitează înțelegerea computerului, care, de asemenea,  are la bază principii ierarhice și structurale. Psihologii au demonstrat că micii muzicieni, elevii lui Shinichi Suzuki, chiar dacă nu aveau succese în dezvoltarea auzului și memoriei muzicale, însă i-au întrecut pe semenii  lor prin gândirea structurală.

Atenție, părinți pragmatici ai viitorilor ingineri IT, administratori de sisteme și programatori! Muzica te ajută să ajungi  în piscurile științei; nu în zădar compania Microsoft a angajat personal cu studii muzicale.

10 motive pentru a studia muzica

6. Dezvoltă competențele de vorbire sau, cum se mai spune astăzi, de comunicare. Într-un an de studii elevul va face cunoștință cu  amiabilul și curtenitorul  Mozart, dinamicul și atleticul Prokofiev, cu înțeleptul și filozoficul Bach și cu alte personalități muzicale. Cântând la un instrument, copilul va trebui să se transforme în aceste personalități, ca poată transmite spectatorilor caracterul, maniera simțurilor, vocea și gesturile acestora.  

Acum mai rămâne un singur pas până a ajunge un manager talentat. Doar pentru acesta e foarte important să înțeleagă persoanele, și înțelegându-le, să le conducă.

Atenție, părinți ambițioși ai magnaților economici! Muzica determină apropierea și este arma unui manager de succes – un zâmbet dezarmant al unui „băiat bine”.

7. Мuzicienii sunt blânzi și, în același timp, plini de bărbăție. După cum susțin psihologii, bărbații muzicieni sunt fermi și siguri. Muzica îmblânzește caracterul, dar, pentru a avea  succes, trebuie să fii curajos.

Atenție, părinți clarvăzători, care așteptați ajutor și susținere la bătrânețe! Copiii care studiază muzica sunt sensibili și, totodată, răbdători, de aceea mai des sar în ajutor și le aduc părinților în vârstă paharul cu apă.

8. Studierea formează caracterul de echipă. Muzicienii se tem mai puțin de cuvântul  deadline – termen de predare a lucrului. Pentru că la școala muzicală nu îți  permiți să amâni următoarea zi  sau pentru o săptămână examenul la solfegiere sau concertul. Artistul trebuie să fie gata oricând, iar copilul cu o astfel de experiență va susține orice examen, interviu de angajare sau raport important.

Atenție, părinți neliniștiți! Studierea muzicii în copilărie presupune  conservatorism maximal și artistism pentru toată viața.

10 motive pentru a studia muzica

9. Ocupațiile muzicale educă mici cezari, care pot face mai multe lucruri concomitent. Muzica ajută la dezvoltarea acestei competențe: pianistul care citește notele din partitură își amintește trecutul, privește în viitor și controlează prezentul. Muzica curge în tempoul ei, iar pianistul nu poate să se oprească ca să se odihnească și să-și tragă răsuflarea. Așa și un dispecer de trafic aerian, operator sau broker imobiliar  urmărește mai multe monitoare și transmite informația mai multor persoane în același timp. Muzica te învață să gândești și să trăiești cu mai multe perspective.

Atenție, părinți suprasolicitați și obosiți! Copilului muzician îi va fi mai ușor decât dumneavoastră să alerge pe câteva căi și să ajungă primul.

10. Și în sfârșit, muzica este cea mai bună cale de a ajunge la succes. De ce? Citiți punctele 1-9. Un trecut muzical au mai multe personalități:

  • Agatha Christie a scris prima povestire despre cât de greu i-a fost să cânte la pian pe scenă;
  • Condoleezzei Rice, dimpotrivă, îi place să cânte în fața publicului în rochia sa superbă;
  • Bill Clinton este convins că fără saxofon nu ar fi ajuns niciodată președinte.

Urmăriți oamenii de succes din orice domeniu și întrebați-i dacă nu au studiat muzica în copilărie, chiar dacă foarte puțin și fără prea multă pasiune, Desigur că au studiat. Iar noi avem 10 motive să le urmăm exemplul.

Sursa