mamaplus

Când putem să-i dăm bebelușului suc de fructe? Recomandările unui pediatru

-
//
27.12.2021

Dacă ești tentată să îi oferi suc de fructe bebelușului tău, fă-o doar după ce acesta împlinește vârsta de 6 luni. Nu îi oferi mai mult de 150 ml de suc pe zi, de preferință diluat 50% cu apă. Medicii recomandă introducerea sucului de fructe în căniță și nu în biberon. Recomandările Academiei Americane de Pediatrie subliniază că "sucul trebuie administrat copiilor într-o ceașcă, nu într-o sticlă și că sugarii nu ar trebui lăsăți în pat cu sticla în gură. Dacă bebelușul bea prea mult suc de fructe poate duce la probleme dentare, malnutriție și chiar obezitate, susține medicul pediatru Ștefana Zamfir.

Deși orice mămică își imaginează că sucul natural de fructe nu poate fi decât foarte sănătos pentru bebeluș, lucrurile nu sunt așa de simple. Iată niste motive pentru a nu grăbi introducerea sucului în alimentația bebelușului:

  • Sucul de fructe este destul de sărac din punct de vedere nutritiv.  În general se adaugă vitamina C sintetică sucului de fructe pentru a-l face mai nutritiv. Pentru că adevărul este că sucul de fructe este doar o formă de zahăr lichid.
     
  • Sucul de fructe este sațios, ceea ce va scade considerabil pofta de mâncare a copilului. Deci, copilul va fi mai puțin intersat să mănânce alte alimente nutritive.
     
  • Când bebelușul bea suc de fructe, în special dintr-un biberon, sau cană specială, zahărul se depune pe dinți și îi poate face carii.
     
  • Sucul de fructe consumat în exces cauzează diaree la bebeluși.

Alegeți sucul potrivit pentru copil

Sucul naural 100% este cea mai bună alegere pentru că nu conține zahăr adăugat. Când cumperi suc din magazine, citește cu mare atenție eticheta. Există multe sucuri care sunt fapt băuturi la care se adaugă îndulcitori, culori și arome artificiale. Alege sucurile pasterurizate. Sucurile nepasteurizate, cum ar fi unele sucuri proaspete, pot conține bacterii care pot da copilului diaree.

Pot să fac suc de casă pentru bebelușul meu?

Dacă vrei să-i dai bebelușului suc de fructe făcut în condiții casnice, trebuie să știi că sucul proaspăt de fructe, făcut în casă NU este o opțiune recomandată de Academia Americană de Pediatrie.

Sucul de casă nu este recomandat pentru copilașii mai mici de 1 an, deoarece nu îl puteți pasteuriza și, prin urmare, este posibil ca unele bacterii să intre în suc și să afecteze sănătatea bebelușului.