De cele mai multe ori, voma anunță o indigestie trecătoare și nu ar fi cazul să te panichezi. Există totuși situații în care voma este asociată cu alte simptome și atunci unica soluție este să te adresezi de urgență la medic. Nu uita că voma poate duce și la o deshidratare a copilului și tocmai de aceea, ar trebui să te informezi din timp care pot fi cele mai alarmante simptome.

Copilul vomită bila

Bila este un lichid de culoare verde deschis spre galben (nuanță fluorescentă). Când copilul vomită acest lichid, s-ar putea să fie vorba despre un blocaj în intestine. Este îngrijorător atunci când această voma vine acompaniată de durere de burtică, balonare sau febră. Trebuie să cereți de urgență părerea medicului pediatru.

Copilul vomită sânge

Acest tip de vomă seamănă cu zațul de cafea. Dacă sângele pare să fie proaspăt, ar putea proveni din zona gurii sau a nasului. Sângele care a fost digerat de stomac seamănă cu resturi de cafea măcinată. Acest lucru ar putea semnala o sângerare la nivelul esofagului sau a stomacului.

Copilul vomită repetat în decurs de 6 ore

Voma excesivă poate fi cauzată de un virus la nivelul stomacului (gastroenterita), toxiinfecție alimentară (enterita) sau un abdomen blocat la nivelul intestinelor. În cele mai multe cazuri, este vorba despre un virus.

Copilul vomită, nu suportă lumina și are dureri de cap

Voma care este asociată cu febra și iritabilitatea, trebuie atent monitorizată de părinți. Atenție, ar putea fi vorba despre meningită - mai ales dacă pe copil îl doare capul și îl deranjează lumina.

Copilul vomită dimineața

Voma de dimineață ar putea fi cauzată de o tumoare la creier sau extra fluid în craniu (hidrocefalie). Se întâmplă rar, așa că cereți neapărat sfaturi specialistului.

Copilul vomită și este palid, absent, nu răspunde la stimulii obișnuiți

Copilul vomită și este palid, absent, nu răspunde la stimulii obișnuiți, este amețit, are momente de pierdere a cunoștinței, sau dimpotrivă, este agitat, plânge sau țipă fără să se poată opri și are dureri intense.

Cu toate că se întâmplă foarte rar, ambele stări (letargie sau iritare) în legătură cu vărsăturile pot semnala otrăvirea. Pediatrul vă poate recomanda anumite analize medicale pentru confirmarea diagnosticului.