De pe 24 până pe 30 aprilie 2017 se desfășoară săptămâna mondială a imunizării coordonată de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta are drept scop sensibilizarea publică cu privire la importanța vaccinării complete pe tot parcursul vieții.
Imunizarea salvează milioane de vieți și este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai reușite și rentabile intervenții în sănătate din lume. Conform datelor OMS, la nivel mondial există încă 19,4 milioane de copii nevaccinați.
Atât în Republica Moldova, cât și în alte țări ale lumii, există o mare polemică la această temă și tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii.
Potrivit Ministerului Sănătății a Republicii Moldova, însă, rata vaccinării în țara noastră va crește până la 95 la sută în următorii trei ani. În acest scop, autoritățile vor promova avantajele imunizării, în cadrul campaniilor de comunicare, destinate părinților, medicilor și cetățenilor de rând.
În acest an, sloganul Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI) este”Vaccinurile funcționează”. Cu această ocazie, în țară vor fi organizate mai multe acțiuni de informare a publicului cu privire la avantajele vaccinării.
”Vaccinarea este dreptul şi responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Trebuie să fim conștienți că refuzurile neargumentate de a ne vaccina sporesc riscul reapariţiei unor boli infecțioase şi a epidemiilor. Trebuie să avem încredere în eficiența vaccinurilor și să protejăm sănătatea copiilor noștri”, a declarat Aliona Serbulenco, viceministrul Sănătății.
Prin imunizare, sunt prevenite anual aproximativ trei milioane de decese la nivel global, provocate de boli precum difteria, tetanosul, poliomielita, rujeola, pneumonia, infecția cu rotavirus. De asemenea, în ultimii ani au fost aprobate noi vaccinuri, care oferă protecție împotriva gripei, meningitei și cancerului de col uterin sau ficat.
”Imunizarea este o investiție eficientă în domeniul sănătății publice. Vaccinarea oferă posibilitatea de a evita decesele copiilor, provocate de boli care pot fi prevenite”, a menționat Nune Mangasaryan, reprezentanta UNICEF în Moldova.
Republica Moldova procură doar vaccinuri precalificate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Preparatele sunt păstrate în camere frigorifere şi congelatoare speciale cu sisteme triple de control a temperaturii. Aceste condiții sunt asigurate și în perioada transportării şi păstrării vaccinurilor în instituțiile medicale, iar toate persoanele sunt examinate medical înainte și după vaccinare, transmite ms.gov.md.
”Siguranța fiecărui vaccin este monitorizată constant de către OMS pentru milioanele de doze administrate la nivel global. Fiecare copil merită șanse egale pentru o viață sănătoasă, iar vaccinarea oferă această posibilitate. De asemenea, imunizarea protejează sănătatea la fiecare etapă a vieții”, a specificat Silviu Ciobanu, coordonator program maladii transmisibile, Biroul OMS în Republica Moldova.
Datorită imunizării, Republica Moldova a reușit să combată poliomielita, difteria, tetanosul și rubeola. În același timp a fost diminuată rata îmbolnăvirilor prin tuberculoză, hepatită virală B, tuse convulsivă, oreion, rotavirus și pneumococi.
Sursa: Mamaplus.MD