Elevii de la două specialități din învățământul profesional tehnic beneficiază de manuale noi, iar cadrele didactice și maiștri instructori participă la sesiuni de instruire pentru actualizarea procesului de predare, învățare și evaluare.
Cele două specialități vizate sunt Brutar și Electrogazosudor-montator. Prezentă la sesiunile de instruire, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu a subliniat că dotarea cu noi manuale a cadrelor didactice și elevilor va contribui la creșterea calității studiilor.
”Manualele sunt instrumente de lucru care asigură conexiunea între teorie și practică, între cunoștințele transmise și competențele formate. Oferind elevilor și profesorilor acces la aceste resurse, contribuim direct la creșterea calității actului educațional și, implicit, la formarea unei generații mai bine pregătite pentru viitor”, a spus Galina Rusu.
Instruirile, coordonate de autorii manualelor, oferă participanților oportunitatea de a explora metodologia utilizată în elaborarea materialelor, metodele de instruire activă, resursele digitale asociate noilor manuale, precum și instrumentele de evaluare a elevilor. Manualele au fost concepute pe baza modulelor din planurile de învățământ, fiind adaptate cerințelor actuale ale sistemului educațional.
Proiectul de elaborare a manualelor și organizare a instruirilor este susținut de Ministerul Educației și Cercetării și implementat în cadrul programului EU4Moldova: Comunități Locale, cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor Germaniei, Austriei și Poloniei, prin implicarea Institutului de Politici Publice.
În Republica Moldova funcționează 81 de instituții de învățământ profesional tehnic, inclusiv 14 centre de excelență (dintre care două instituții private), 35 de colegii (dintre care șase instituții private) și 32 de școli profesionale.