Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, iar oamenii de știință completează această expresie cu ideea că ochii ne-ar putea sugera și posibile afecțiuni pe care le putem avea. Numeroase studii s-au concentrat pe relația dintre frecvența apariției anumitor boli în funcție de culoarea ochilor.

Melanomul uveal este o formă de cancer al ochiului întâlnită la 1 din 5 persoane cu ochii de culoare deschisă. Sunt școli de psihologie care au arătat că oamenii au mai multă încredere în persoanele cu ochii de culoare închisă.

În 2011 s-a realizat primul studiu care sugera o legătură între apariția diabetului de tip 1 și persoanele cu pielea și ochii în culori deschise.

Problemele cu auzul sunt mai puțin întâlnite la persoanele cu ochii de culoare închisă, datorită cantității sporite de melanină din corp.

Endometrioza afectează femeile cu ochii de culoare deschisă, gena acestei maladii fiind aceeași care determină culoarea ochilor.

Dilatările diferite ale pupilelor pot fi semne ale unor afecțiuni ale sistemului nervos, iminența unui atac vascular sau maladie genetică. Persoanele cu ochii închiși la culoare au risc mai mare de a face cataractă, arată un studiu australian.

Ochii în culori diferite sunt un simptom al sindromului Waardenburg, care duce și la culori diferite ale zonelor pielii și părului. Degenerarea maculară afectează mai mult persoanele cu ochi deschiși la culoare, estimează un alt studiu australian.