mamaplus

Keratoconus – boala tăcută a ochiului. Care sunt simptomele și cum poate fi tratată afecțiunea oculară

-
//
13.11.2020

Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri senzoriale, fără de care viața ar fi lipsită de culoare și de zâmbetele celor dragi. Este foarte important să monitorizați sănătatea ochilor și să preveniți apariția afecțiunilor. Una dintre bolile ascunse ale ochilor este Keratoconusul.

Ce este keratoconusul?

Keratoconusul este o afectiune oculară caracterizată prin subțierea progresivă a regiunii centrale sau paracentrale a corneei. Forma sa sferică caracteristică devine conică, ceea ce duce la astigmatism neregulat, distorsionând imaginea obiectelor cu o scădere ulterioară a vederii. Apare lent, de aceea poate fi dificil de descoperit. De regulă este însoțit de miopie și astigmatism. Keratoconus este principala cauză a transplantului de cornee la pacienții tineri.

Procedura de tratament al keratoconus–ului se numește Cross-linking.

Simptome:

  • Vedere încețoşată, neclaritate;
  • Asimetrie: un ochi vede mult mai prost decât celălalt;
  • Distorsionare uşoară a vederii;
  • Iritație oculară;
  • Sensibilitate la lumină;
  • Senzație de oboseală permanentă a ochilor.

Pacientul cu keratoconus vede mai multe imagini ale aceluiaşi obiect într-o formă haotică, care nu se modifică de la o zi la alta, predomină diferite proporții, în timp. Poate vedea fâşii sau pâlpâiri în jurul surselor de lumină ori pot observa că imaginile se mişcă unele față de celelalte în ritmul bătăilor de inimă.

Dacă ai keratoconus, ți se modifică prescripția de ochelari de fiecare dată când mergi la oftalmolog.

Obiectivele specialiștilor oftalmologi:

  • Detectarea keratoconusului în stadiu incipient;
  • Determinarea keratoconului cronic (cu progres lent) sau keratoconului acut (progresiv);
  • Consilierea pacienților în alegerea opțiunilor terapeutice sau de refracție care pot include: lentile de contact, cross-linking, inele corneene, implant.
mamaplus

Diagnostic

Keratoconusul este greu de diagnosticat. O examinare vizuală obișnuită nu poate depista modificările din fazele I și II,  iar experiența medicului specialist și tehnica de performanță joacă un rol foarte important la această etapă.

În etapa III și IV corneea devine mai subțire, iar forma se schimbă de la aplatizare la conică.

Centrul de Oftalmologie OftalmoCorrect din cadrul PROMED e primul centru care a introdus în Republica Moldova cross-linking-ul corneean – tratament chirurgical al keratoconusului.

Procedura este utilizată pentru a consolida corneea și a preveni progresia bolii. Chirurgul oftalmolog va decide dacă este nevoie de intervenție chirurgicală sau de un tratament prescris.

În stadiu incipient și stabil sunt prescrise ochelarii, lentilele de contact moi sau lentilele de contact rigide, gaz-permiabile. Majoritatea pacienților cu keratoconus văd mai bine cu ajutorul lentilelor de contact rigide. Acestea nu stopează progresia bolii, dar îmbunătățesc provizoriu acuitatea vizuală a ochiului.

mamaplus

Dacă boala a avansat, este necesar tratamentul UV-X – crosslinking, considerat standardul de îngrijire în cazul keratoconusului, pentru a stabiliza corneea și preveni riscul de transplant al acesteia.

Procedura se efectuează ambulator şi nu necesită o pregătire specială, vi se vor picura picături anestezice pentru cornee şi intervenția va fi efectuată fără durere.

Beneficiile crosslinking-ului:

  • Sporește rigiditatea corneei;
  • Previne progresia bolii;
  • Amână necesitatea unui transplant de cornee;
  • Reduce miopia și astigmatismul, asociate cu keratoconus-ul;
  • Sporește portul de lentile de contact;
  • Reduce riscul de ectazie, datorită tratamentului cu laser excimer.

Sfatul medicului

Nu lăsați keratoconusul să progreseze până în faza finală! Intervenția devine mai complicată, iar refacerea acuității vizuale este mai lentă. O intervenție în fazele inițiale asigură o acuitate vizuală de până la 98%.

Pentru programări și informații suplimentare puteți apela numărul de telefon 022-71-92-52

Rețeaua de patru clinici cu 18 ani de experiență, echipament performant, investigații cu precizie. Rețeaua de Clinici ProMed oferă servicii medicale complete, tratamente și interventii chirurgicale accesibile.

ProMED Family Center
Chișinau, str. N. Costin, 44/1
Telefon: (+373 22) 71 92 52

ProMed Family & Kids
Chișinau, str. I. Creangă, 24/1
Telefon: (+373) 799 90 382

OftalmoCorrect ProMED, Clinica de Oftalmologie 
Chișinau, str. M. Costin, 13/1
Telefon: (+373 22) 71 92 52

LASER ProMED Center, Clinica de Medicină Estetică  
Chișinau, str. M. Kogalniceanu, 66
Telefon: (+373) 79 337 780

Facebook
Site