E în regulă să rămâi cu un gust amar în gură după ce ai mâncat o bucată de ciocolată neagră sau după ce ai băut o cafea tare, însă există situații când gustul amar te „urmărește” mereu, indiferent de ce ai mîncat sau ai băut. Anume în astfel de situații, acesta poate fi un semn că organismul tău se confruntă cu o afecțiune.

În rândurile ce urmează, află care sunt principalele motive pentru care te confrunți cu această senzație de gust neplăcut în gură și ce poți face pentru a scăpa de această problemă.

De ce am un gust amar în gură?

Înainte de a te îngrijora prea mult, asigură-te că gustul amar nu e generat de unul dintre alimentele pe care tocmai le-ai consumat. Se întâmplă uneori să mâncăm fructe, legume sau chiar lactate, care din anumite motive, să fie amăruit, deși nu ar trebui.

Dacă ai un gust amar în gură indiferent de ce mănânci și bei, e posibil să te confrunți cu această problemă din următoarele cauze:

Sarcina

Pe lângă anumite afecțiuni, gustul amar în gură poate indica și o sarcină. Hormonul feminin estrogen, care fluctuează pe durata sarcinii, poate afecta și papilele gustative. Multe femei se simt un gust amărui sau metalic atunci când sunt însărcinate. Aceste senzații însă dispar, de regulă, în stadiul avansat al sarcinii sau după naștere.

Sindromul burning mouth (sindromul gurii care arde)

Potrivit doc.ro, sindromul burning mouth apare atât la bărbați, cât și la femei, dar în special, la femeile aflate la menopauză sau după și se manifestă printr-o senzație de arsură la nivelul gurii, care poate ajunge să fie și dureroasă. Acest simptom apare fie într-o parte a gurii, fie în întreaga cavitate bucală. Este frecvent însoțit de senzația de gură uscată sau de un gust metalic persistent. Acest sindrom poate fi legat de alte afecțiuni preexistente (diabetul) sau cu forme de tratament invazive pentru boli cronice (tratamentul pentru cancer), precum și cu schimbările hormonale de la menopauză.

Gura uscată

Înaintarea în vârstă, urmarea unui tratament medicamentos, unele boli autoimune (sindromul Sjögren, ce cauzează uscăciune excesivă la nivelul ochilor și gurii) sau fumatul, pot afecta secreția salivară și trep urmare, să provoace senzația de uscăciune a gurii, cunoscută și drept xerostomie.

Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian apare atunci când sfincterul esofagian inferior se slăbește și permite acidului gastric și alimentelor să refuleze, dinpre stomac către esofag și gură. Din moment ce mâncarea conține, deja, acid gastric și enzime digestive, poate lăsa un gust amărui în gură. Dacă te mai confrunți cu simptomel precum: senzația de arsură în piept, la câteva ore după masă, probleme de înghițire și tusea uscată, e posibil ca anume refluxul gastroesofagian să fie cauza gustului amar în gură.

Medicamente și suplimente alimentare

Uneori, gustul amar în gură poate fi dat de administrarea unor medicamente sau a unor suplimente alimentare.

Printre medicamentele și suplimentele care pot da un gust amărui se numără:

-Anumite medicamente pentru persoanele cardiace
-Antibioticele pe bază de tetraciclină
-Vitaminele și suplimentele ce conțin zinc, crom sau cupru
-Medicamentele ce conțin litiu

Anumite boli și infecții

Răcelile, infecțiile sinusale sau alte afecțiuni pot duce la eliberarea naturală de către organism a unei proteine compuse din diferite celule, care declanșează și controlează inflamația din corp. Se consideră că această proteină afectează papilele gustative, crescându-le sensibilitatea la gustul amărui, atunci când ești bolnavă.

Cum pot scăpa de gustul amar din gură?

Există mai multe remedii naturiste pentru ameliorarea simptomului și chiar pentru a preveni apariția gustului amar în gură. Iată câteva dintre acestea:

- Hidratează-te din plin și mestecă gumă fără zahăr pentru a stimula producția de salivă.
- Menține o igienă orală adecvată. De asemenea, mergi la dentist, la un control de rutină, la fiecare șase luni.
- Pentru un gust amărui persistent poți opta pentru un supliment pe bază de silimarină sau anghinare. De asemenea, ceaiul de anghinare este eficient în acest sens.
- Evită riscul de acid esofagian printr-un consum cât mai rar de alimente iuți, picante sau grase, prin evitarea fumatului și prin limitarea consumului de alcool. De asemenea, încearcă să mănânci porții mici și dese de mâncare, în locul unor mese mai rare și mai consistente.
- Un alt remediu naturist eficient este extractul de ulm alunecos, care ajută la stimularea secrețiilor mucoase, ce protejează tractul gastrointestinal de iritații provocate de acidul gastric. În acest fel, eviți și refluxul gastroesofagian, dar și gustul amărui în gură.
- Nu în ultimul rând, dacă urmezi un tratament medicamentos, întreabă doctoral dacă acesta îți poate da senzația de gust amar în gură.

Dacă nu observi o ameliorare a simtomului, ar fi bine să te adresezi la medic pentru a stabili cauza exactă a gustului amar în gură și pentru a obține un tratament potrivit.

Citește și: Alimente care îi ajută pe copii să crească în înălțime

 

Citește și: O fetiță de 4 ani din Chișinău a cucerit publicul de la „Românii au talent”

Citește și: Video adorabil cu Alexandra Ștefăneț! Cum a interpretat celebra melodie „Maria Mirabela”