mamaplus

De ce nu e bine să te parfumezi înainte de plajă și ce medicamente ar trebui să eviți

-
//
13.07.2021

Se pare că administrarea unor preparate farmaceutice și folosirea parfumului înainte de băile solare pot fi destul de periculoase. O spun dermatologii care mai avertizează că există o multitudine de afecțiuni care sunt afectate de expunerea la soare. Orice persoană care exagerează cu expunerea la ultraviolete, dorind un bronz frumos, va suferi niște modificări, în special fotoîmbătrânirea cutanată, dar și leziunile care uneori se pot transforma în probleme mai mari și anume leziunile canceroase. 

”Pe de o parte sunt persoanele care nu suportă soarele. Imediat ce se expun la soare dezvoltă roșeață, leziuni care seamănă cu cele din urticarie, însoțite de mâncărimi. Aceste reacții alergice pot apărea la persoane și în timp. Există varianta ca, după o expunere repetată de câteva zile, o persoană să dezvolte leziuni pe piele. Există și anumite substanțe care, aplicate pe piele, pot duce la astfel de alergii solare”, a povestit medicul dermatolog Mara Mihai la un post de televiziune.

Specialista a vorbit și despre afecțiunile în care expunerea la soare trebuie limitată.

„Aceste afecțiuni sunt mai rare, dar sunt persoane care suferă de fotosensibilitate. Câteva exemple ar putea fi persoanele care suferă de lupus, de porfirie, de dermatomiozită. Ceea ce se întâmplă mult mai frecvent este reacția indusă de medicamente. Sunt persoane care urmează diferite tratamente, fie cu antibiotice, fie de tensiune, fie chiar suplimente cu vitamine și minerale și după expunere dezvoltă reacții. Câteva exemple ar fi antibioticele tetraciclină, vitamina A, retinoizii, care determină o sensibilitate mai mare la soare și un risc mai mare de a dezvolta arsuri solare.”, a mai subliniat medicul.

Expunerea la soare, în combinație cu parfumuri sau anumite medicamente, sensibilizează excesiv pielea și ne putem alege nu cu un bronz sănătos, ci cu o dermatită.

„Folosirea acelor parfumuri pe bază de uleiuri esențiale, care sunt foarte lăudate și care sunt folosite pe tegumentul unei persoane, în momentul în care se expun la soare, aceste uleiuri își modifică compoziția și devin alergenice. Marea majoritate a persoanelor, când se expun la radiații ultraviolete, suferă niște modificări la nivelul țesutului cutanat. Vorbim, in principal, de cele asupra țesutului conjunctiv, e ca atunci când noi ducem o bucată de plastic, o așezăm în flacără, normal că ea va fi modificată, va fi traumatizată.

Același lucru se întâmplă și cu pielea noastră. Soarele și radiațiile ultraviolete pot duce la niște modificări genetice, modificări ale ADN-ului celular. Chiar dacă nu conduc la apariția cancerului de piele, modifică funcția celulelor, le grăbește îmbătrânirea. Cu cât ne expunem mai mult la soare, cu cât ne pierdem din elasticitate și încep să apară petele brune, maronii, pielea devine mai subțire, încep să apară primele riduri și, de asemenea, și vasele de sânge care își pierd elasticitatea și încep să devină vizibile pe zona pomeților”, a mai spus dermatologul.